De Geveltoerist 78: pakhuis Wilhelmina

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: pakhuis Wilhelmina, Oostzijde 219, Zaandam

Het pakhuis (tegenwoordig woonhuis) Wilhelmina dateert uit 1902. Architect was Jan Kakes (zie reacties). Nu is de gevel van het voormalige pakhuis nog prima te zien vanaf de Westzijde maar als het Nuon-terrein volgebouwd wordt, zal het aan het zicht worden onttrokken.

De naam is ongetwijfeld ontleend aan de toenmalige koningin Wilhelmina (1880-1962) die in 1898 de troon had bestegen.

In het gemeentearchief is deze foto van na de oorlog (gedateerd 1945-1955) te vinden. Ernaast zat de verffabriek van Heijme Vis (nr. 215). het zou kunnen dat die ook het pakhuis in gebruik heeft gehad.

In 1974 zat er nog een ander bedrijf in, maar op de foto uit het gemeentearchief is niet te zien welk bedrijf dat was. Volgens Klazien Hartog (zie reacties) zou het om Vista Matrassen kunnen gaan.

Veel bekender dan Wilhelmina is het huis dat ernaast staat: nr. 221. Dat huis schilderde Claude Monet in 1871.

Hieronder een close-up van de achtergevel.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, juwelier, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, gemeentehuis, polderhuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *