De Geveltoerist 95: Typhoongebouw, Westzijde

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Typhoongebouw, Westzijde 23, Zaandam.

In januari was de sloper ons nog te snel af. De gevelplaat met ‘Noordhollands Dagblad’ was verdwenen. In het gebouw komt Hotel You. Dagblad Zaanstreek is verhuisd naar de Vermiljoenweg.

Maar de slopers onthulden wel een ander stukje geschiedenis van het gebouw en de krant die er ooit zat. Niet van het Noordhollands Dagblad / Dagblad Zaanstreek, maar van de roemruchte voorganger De Typhoon (75 jaar geleden opgericht!).

Ruim 25 jaar zat het NHD in het gebouw, maar het is nog steeds het Typhoongebouw dat eind jaren vijftig op deze plek werd gebouwd. Onder een foto uit 1975 toen niet alleen die naam trots op de gevel stond, maar ook in de gevel aan de kant van Zeemansstraat twee vitrines zichtbaar zijn waarin de krant van die dag hing. Door de sloop is één van die vitrines weer zichtbaar gemaakt. De andere is definitief gesneuveld omdat de ingang naar de hoek werd verplaatst.

De gevelversiering hing vroeger niet op de hoek van het gebouw maar was op het dak te vinden: Dagblad voor de Zaanstreek De Typhoon. Ook hier de vitrines. Na een verbouwing werden de vitrines dichtgemetseld. De krant werd voortaan aan een waslijntje achter het rookglas aan de voorzijde gehangen, bijna onzichtbaar. Erg trots was men kennelijk niet op de krant (foto GAZ, eind jaren vijftig).

Hieronder nogmaals de dichtgemetselde maar tijdelijk onthulde krantenvitrine van het Typhoongebouw.

Hieronder het gebouw met de muur waarachter de vitrine dus verborgen zat.

Ooit had de Typhoon een oplage van meer dan 26.000, na de fusie met (of overname door) De Zaanlander werd het Dagblad Zaanstreek. Nu is de redactie gefuseerd met Dagblad Waterland, op papier bestaat Dagblad Zaanstreek nog wel, online al niet meer.

De voormalige verzetskrant werd 75 jaar opgericht, in oktober 1944.


Lees hier alles wat De Orkaan ooit schreef over De Typhoon.


De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, snackbar, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, supermarkt, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, synagoge, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, sigarenwinkel, juwelier, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, watersnood-herinnering, gemeentehuis, polderhuis, warenhuis, rusthuis, torpedo bergingsvaartuig, verzekeringskantoor, gemaal, flatgebouw, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, krantengebouw, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *