De Geveltoerist 96: Sportfondsenbad

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Sportfondsenbad, Mauvestraat 162, Zaandam

Aimée Klerk, werkzaam bij ons onvolprezen gemeentearchief fietste begin deze maand langs het Sportfondsenbad en zag dat de oude letters (even?) terug waren op de gevel.

UPDATE 27 december 2019: Aimée nam een nieuwe foto, met een nieuw gevelopschrift (zie hieronder)

Het bad werd in 1938 ontworpen door architect Wolter Bakker, die in die periode veel zwembaden ontwierp. Het zwembad is opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School. In 1973 werd het bad gerenoveerd, ruim 20 jaar later, in 1995, ging het dicht.

In 2016 zou het Gezondsheidscentrum Zaandam West, van projectontwikkelaar J.H. Bakker, moeten worden opgeleverd. Het zou om bedrijfsruimtes gaan. Het project kwam niet van de grond, in 2016 ging de moedermaatschappij van de bouwer failliet. Het plan gaat inmiddels om bedrijfsruimtes en appartementen. Bakker heeft het bad zelf uit de failliete boedel teruggekocht.

Gekraakt

In 2008 is het pand bij openbare inschrijving verkocht. Vier partijen hadden geboden en J.H. Bakker had het hoogste bod: 4,5 ton neergelegd. Zaanstad heeft laten weten dat “er een erfpachtovereenkomst is gesloten met Investeringsmaatschappij Sportfondsenbad“ wat betekent dat de ontwikkelaar alleen de erfpachtcanon aan de gemeente betaalde.

Begin 2017 werd het verpauperde pand gekraakt. In april van dat jaar probeerde Bakker de krakers uit het zwembad te krijgen. In juni verlieten de krakers op last van de rechter het pand.

Of het gevelopschrift behouden blijf voor de toekomst is onbekend. We hopen het, en als het niet zo is, hebben we de foto’s nog!

Hieronder het bad in de jaren zestig (foto Gemeentearchief Zaanstad). Op de achtergrond het Zaanlands Lyceum dat in het begin van de jaren zestig werd gebouwd.

Op een oude ansichtkaart is te zien hoe het aanzicht daarvoor was.

In september 2018 maakten we een foto waarop ZAANLAND wel te zien is maar Sportfondsenbad niet, de naam is dus tijdens de verbouwing tevoorschijn gekomen.

Hieronder nog eens de foto die Aimée recent maakte (klik voor vergroting) en daaronder de situatie eind december 2019.

sportfondsenbad dec 2019 aimee klerk

December 2019 (foto Aimée Klerk)


Dit schreven we eerder over het Sportfondsenbad.


De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, snackbar, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, supermarkt, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, synagoge, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, sigarenwinkel, juwelier, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, watersnood-herinnering, gemeentehuis, polderhuis, warenhuis, rusthuis, torpedo bergingsvaartuig, verzekeringskantoor, gemaal, flatgebouw, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, krantengebouw, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek, zwembad.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *