De Geveltoerist is terug: Benetton! (nr 99!)

De Orkaan gaat weer omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Bennetton (hoek Vinkenstraat-Westzijde, Zaandam).

Bij het langsfietsen door de Vinkenstraat keken we plots in het verleden. Een grote winkelruit in de Vinkenstraat met daar pontificaal UNITED COLORS OF BENETTON.

De winkelruit is van Vonk Sports die daar sinds november 2017 gevestigd is (verhuisd van de Zuiddijk waar Vonk Sport nog steeds op de gevel staat, ook een kandidaat voor De Geveltoerist).

Meestal plakken ze er vanalles op bij Vonk (“wij mogen het niet weghalen van de eigenaar”), maar nu was de ruit met opschrift even zichtbaar vanwege een verbouwing.

benetton 2019 nov orkaan

Modehuis De Duif zat hier al voor de oorlog (1928, Gemeentearchief Zaanstad). De laatste foto’s in het Gemeentearchief dateren uit 1958 en laten een moderne Duif zien. Voor De Duif was hier Herberg ‘De Twee Zwanen’ gevestigd.

de duif vinkenstraat GAZ 1928

 

2a wam demin 620

Eerder zaten hier modehuis Beatrix (foto onder, Gemeenteachief Zaanstad, Wim de Jong, 1990) en WAM Denim (foto boven, 2018, De Orkaan).

beatrix 1990 westzijde

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, snackbar, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, mode-, levensmiddelen-, supermarkt, fietsen- en meubelwinkel, garage, schildersbedrijf, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, synagoge, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, sigarenwinkel, juwelier, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, watersnood-herinnering, gemeentehuis, polderhuis, warenhuis, rusthuis, torpedo bergingsvaartuig, verzekeringskantoor, gemaal, flatgebouw, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, krantengebouw, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek, zwembad.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *