De Geveltoerist #33: School Nauerna

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: de voormalige school in Nauerna.

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, school, pakhuis, badhuis, café, hotel, winkel, weeshuis, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, torpedo bergingsvaartuig, bakkerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- of machine-fabriek.

De foto boven – waar de naam SCHOOL met enige moeite nog steeds door het dichte bladerdak te herkennen valt – is gemaakt door Hessel Kraaij:

“Soms moet je niet naar boven kijken voor een historisch gevelopschrift, maar gewoon naar beneden speuren. Op de dijk bij Nauerna kijk je het buurtschap in, tegen de in het groen verscholen woning, die eens de dorpsschool van Nauerna was.”

Het schooltje werd in 1869 door architect F.J. Krieger ontworpen samen met de daarnaast gelegen onderwijzerswoning. In 1920 werd de school buiten gebruik gesteld. Nu is het een volledig gerenoveerde woning aldus het gemeentearchief waar ook onderstaande foto (1999) te vinden is.

De onderstaande foto (ook gemeentearchief) komt uit 1900.

Hessel Kraaij stuurde ook deze ‘historische’ foto mee, het pand en de omgeving vervallen, aan de auto en nummerplaat te zien, moet het jaren 60 of 70 zijn geweest.

Ter oriëntatie, bij Nauerna de dijk af, dan rij je er zo tegenaan (foto Google Streetview).

Klik rechts boven in het venster hieronder om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Anneke Bredeveld en Hans Lalk

    Het schooltje van Nauerna is feestelijk geopend in de zomer van 1870. Er zaten ca. 50 leerlingen op. Toen het aantal terug liep is de school gesloten, in 1918. Daarna heeft het gebouw enkele jaren gediend als noodziekenhuis voor lijders aan vlektyphus. Tot 1980 heeft het talloze bedrijven huisvesting geboden. Tot wij kwamen wonen. Nog altijd tot grote tevredenheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *