Op 27 februari plaatste Zaanstad een bericht online waarin bekend gemaakt werd dat er een WOB-verzoek binnen was gekomen van een inwoner over het Hemkade-dossier.

De brief bevatte ‘persoonsgegevens’ en werd door de gemeente dus niet openbaar gemaakt. Maar waarom eigenlijk? Wat mogen we niet weten? Of had Zaanstad die ‘persoonsgegevens’ niet gewoon kunnen weglakken?

De brief werd op 20 februari verzonden, misschien kwam hij pas op de 21e aan, maar dan nog blijft het raadselachtig waarom Zaanstad er een week over deed om de brief op het besloten gedeelte van het RaadsInformatieSysteem (RIS) te zetten.

Van ambtelijk snelheid is in dit dossier weinig te merken, een eerdere brief werd op 7 februari verzonden, ook deze werd pas een week later niet-openbaar gemaakt.

De Orkaan lakte de namen van de afzender in 7 seconden weg (zie boven), waarom Zaanstad daar een week over doet is onbegrijpelijk.

Pas echt potsierlijk wordt het als we de inhoud van de brief bekijken, waarom is deze brief geheim? Iedereen weet om wie het gaat: de familie Groen-Guiliazova (kijk bijvoorbeeld bij deze inspraak – beginnen bij minuut 41). Over deze zaak is een uitgebreid dossier op de website van Zaanstad gezet (met namen). Waarom dan deze brieven eerst een week onder de roos houden en ze dan toch niet openbaar maken.

Misschien vindt Zaanstad het niet prettig dat de brieven binnenkomen, maar dat is geen geldige reden voor geheimhouding.

brief hemkade breunesse

 Waarschijnlijk is dit de 29e lopende procedure in het Hemkade-dossier.