De Keizer Marine (Zaandam) failliet

De Keizer Marine Engineering, bouwer van elektrotechnische installaties voor superjachten is donderdag op eigen verzoek failliet verklaard.

Volgens het bedrijf wordt er met verschillende partijen onderhandeld over een doorstart. Lopende projecten worden afgemaakt.

Op 13 oktober verleende de rechtbank al uitstel van betaling. Het management kon de financiële verplichtingen niet langer nakomen.

Het bedrijf werd in 1965 opgericht door de grootvader van de huidige eigenaren Sjoerd en Niels de Keizer. Zij namen het in 2006 over van hun vader. Het aantal werknemers nam sindsdien toe van ongeveer 100 tot 450.

Behalve het hoofdkantoor in Zaandam aan de Sluispolderweg 44a zijn er meerdere vestigingen in Nederland, Frankrijk, Spanje en de USA.

De problemen hebben volgens het bedrijf te maken met een ‘exponentiële’ groei die ze hebben doorgemaakt, maar tegelijkertijd kwamen er “inefficiënties in de bedrijfsvoering en klantcontracten aan het licht”.

Bestellingen worden doorgaans zo’n vier jaar vooruit gedaan, het bedrijf realiseerde zich te laat dat de problemen bestonden, aldus de mededeling op de website. Ook konden ze niet snel genoeg inspelen op vragen uit de markt. De Covid-19 crisis trof de vestigingen in Spanje, Frankrijk en de USA.

Sjoerd de Keizer, CEO De Keizer International:

“De realiteit is moeilijk te verdragen en een harde klap. We hebben alles gedaan om onze klanten tevreden te stellen maar zijn op het punt aangekomen waar het niet langer houdbaar is.”

Een doorstart na faillissement zou kansrijker zijn dan een overname. (Dan zijn de schulden immers verdwenen.) In de komende dagen zullen activiteiten worden herstart terwijl de aandeelhouders met verschillende kandidaten onderhandelen.

Volgens vakwebsite Schuttevaer zou jachtbouwer Feadship betrokken zijn bij een mogelijke doorstart. Ook andere werven waar superjachten worden gebouwd, zijn betrokken bij het reddingsplan.

Bronnen: De Keizer Marine en Schuttevaer, foto’s van de website van De Keizer.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Kees Rijpkema

  Ach ja, Anton de Keizer. Werkte ooit bij Sterel en Wechgelaar. Als bedrijfsleider op de afdeling schepen, het gouden eije van de firma. Toen begon hij een eigen bedrijf in de Amsterdamse haven naast de K.N.S.M. Sterel was razend, hij zou deze concurent wel vernietigen. Maar toen het geld ging kosten was het weer een hoop gebler op niets af.

 • Paul Mittelmeijer

  Met de oud Sterel collega’s erbij ontstond AdK , een geweldig bedrijfje en al snel via Akerboom bij van Lent op de kaag.
  De baas glunderde altijd als we de klant een mooie installatie konden leveren.
  Prachtige jaren

 • Johan bouva

  Heb vele jaren gewekrt voor het bedrijf .
  Op de oranje werf ; NDSM ; Van Lent ;Haak en Jongert
  Heel veel geleerd wat nu nog van pas komt

 • Hans Burggraaff

  Ooit begonnen na de lts bij ADK.
  Mooi bedrijf aangenomen door de oprichter later bij zoon Johan.
  Heel goed leerbedrijf, alles wat ik daar positief heb mee gekregen is nog steeds goud waard.

  Ik wens hierbij alle personen van ADK het allerbeste toe in deze moeilijk tijd.

 • Na een kort gesprek met ouwe Mr. de Keizer in een te grote groene ADK overal begonnen met het trekken van kabels bij een prachtig bedrijf.
  Voortgezet door Johan de Keizer die ADK verder opbouwde met een grote en door allen gedeelde passie voor maximale kwaliteit en klantgerichtheid.
  Prachtige jaren gehad, alles geleerd en die passie en klantgerichtheid is gelukkig nooit meer weggegaan.
  ADK ik wens jullie veel succes met verdere stappen

  • Kees Rijpkema

   Co Bruinzeel ging er ook werken. Ik heb een aantal jaren met Co gewerkt bij Sterel en Wechgelaar in Zaandam. Weet iemand iets meer van Co.????

 • Hans Fiedeldeij

  Wens alle AdK medewerkers veel succes met de doorstart. Prachtig bedrijf waar Nederland erg zuinig op moet zijn.

 • Koop van der Schaaf

  sterkte voor de Familie en werknemers
  Heb daar aardig wat jaren op verschillende afdelingen rond gelopen Domotica, Seaport Marina De Bree de kiezer de keizer zelf en heb ook nog heel veel werk verricht in het woonhuis van de familie zelf. mooi bedrijf had er bijna weer gewerkt af gelopen jaar.

 • Lahcen Elcadi

  Wil graag in contact komen met Robert de Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *