De keuze van Appie: De gemeentelijke meisjesvakschool

De verschillende Zaanse Facebookpagina’s zijn een bron van informatie, betrokkenheid en vermaak.

Je hebt koekvreters die melden wanneer er een helikopter overvliegt, kroosduikers die elkaar hun ontbijt tonen, krentekakkers die vrede stichten, gladoren die elke dag een foto uit het gemeentearchief plaatsen, stijfselkneters die mopperen, gortbuiken die petities starten, doppehokkers die muggenziften en… 

.. je hebt Appie Jacobsen. Een galgenzager.

Appie plaatst zeer regelmatig foto’s met informatie in Rayon: Historisch Zaanstreek. Dat doet hij goed en sinds kort ook af en toe exclusief voor De Orkaan.

Vandaag zijn tweede bijdrage:

De gemeentelijke meisjesvakschool 

De scholen zijn weer begonnen, maar deze school begint niet meer. De gemeentelijke meisjesvakschool aan de Westzijde Zaandam. Het voormalig woonhuis van fotograaf Emiel Muns en later dus de meisjes vakschool, later werd zoiets een huishoudschool genoemd.

appie school

Op onderstaande foto zien we de leerlingen en kooklerares van deze school, waarin nog later Wastora werd gevestigd, maar nu de namen achteraan v.l.n.r.: Nelie Bijkerk, Jansje van der Leeden, Ida van ’t Veer, Nel Bleeker, Agaath , Convent, Gerda Bokking en Jo Krom. Vooraan v.l.n.r. : Nel Schaafsma, Alie Mus, Trien van Zaane, Gre Selderbeek, Nel Blokland, Nel Gruys, Mejuffrouw Jurriaans (later echtgenote van de heer Bomli) en ten slotte Beb aan ’t Goor.

appie huishoudschool 2

Appie stelt zijn keuzes samen uit ansichtkaarten en foto’s uit zijn eigen collectie, uit oude boeken en uit bijvoorbeeld het gemeentearchief.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *