De Kift: 30 jaar en 10 albums 

De Kift, de band, die wereldliteratuur brengt met onvervalst Zaanse tongval, bestaat 30 jaar! 

We geven toe dat we geen fan van het eerste uur zijn. Het is een band die moest rijpen als een goede wijn. Of misschien als een stinkende blauwe kaas die sterker, pittiger en scherper wordt door de tijd. Een fles port ernaast helpt ook.

De energie die van de familieband (waarvan sommigen bloed- en anderen gekozen familie zijn) uitgaat, is onnavolgbaar opzwepend, beladen, ongrijpbaar, vertrouwd, ontroerend, en raakt altijd direct je oplaadpunten.

Wij leerden ze kennen omdat we toegang kregen tot hun rijke oeuvre, toen we betrokken waren bij de totstandkoming van de minidocumentaires van Monumenten Spreken. Alle achtergrondmuziek is van De Kift en dat heeft bijgedragen aan het resultaat. Voor De Orkaan kregen we ook het vertrouwen om de muziek te gebruiken in onze filmpjes. We noemen ze dan ook met trots onze huisband.

Sinds de oprichting in 1988 brachten ze tien studioalbums uit, waarvan wij de bandfoto’s plaatsen (scroll even door naar onderen, wij willen nog wat aan je vragen):

 

Yverzucht 1989

VLASKOORTS

Vier voor Vier (opera)

KRANKENHAUS

Koper 2

Koper

Gaaphonger

BRIK Foto: ERIK CHRISTENHUSZ

V.l.n.r. Wim ter Weele, Lot Vandekeybus, Pim Heijne, Frank van den Bos, Ferry Heijne en Mathijs Houwink. Copyright Paul Bergen

Vraag

Van 30 april tot en met 30 mei kunnen jullie je 5 favoriete Kift-nummers kiezen uit alle 190 nummers die ze de afgelopen 30 jaar maakten. Uit het resultaat wordt de Top 30 samengesteld. Deze spelen ze gedurende dit jubileumjaar live, o.a. op #Oerol Terschelling. Stem hier!

Deel dit artikel:

Een reactie

  • JN

    30 jaar een Top-Band. Ik heb 100-den concerten gezien/gehoord door de jaren heen en binnen dit aantal de Kift een keer of vijf. Van op het Robodock festival in Noord tot de Grote Weiver en de Mahogany hall in Edam en de grootste feesten waren toch steeds de concerten van de Kift. Mijn favoriet is Orenmens van Vlaskoorts. Ik hoop dat ze nog heel lang doorgaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *