De Kift verliest meerjarige subsidie

Zaans trots De Kift ontving stevige kritiek en een harde klap van de tienkoppige commissie van Het Fonds Podiumkunsten: zij beoordelen de melodieën als ‘vaak niet zuiver’ en vinden dat er ‘ritmisch niet vloeiend wordt gespeeld,’ daarom kenden ze de band dan ook welgeteld nul euro subsidie toe.

Het staat in schril contract met de vijf sterren die muziekjournalist Menno Pot hen kortgeleden gaf in de Volkskrant: ‘Een ordner vol schoonheid en liefde’, ‘smeuïg Zaans’, ‘fanfarepunk met veel koper’, ‘het veelzijdigste en uitbundigste Kift-album’.

Om eerlijk te zijn, en dan zijn we heel even eerlijk, komt de kritiek van het fonds vreemd over. Verwachten ze zuivere melodieën en vloeiende ritmes van een punk-fanfareband? Willen ze er een Soli Deo Gloria van maken? Wij belden met Ferry Heijne, de oprichter van De Kift en leggen hem voor dat de commissie kritisch is over het vakmanschap van zijn musici. Ferry is verdrietig:

‘We kregen het nieuws binnen en dan lees je de motivatie… Daar zakte mijn broek vanaf. Ik vraag me af hoe die mensen naar De Kift kijken en luisteren. Ons kenmerk is dat we niet gepolijst zijn, en spelen met hoekige ritmes. Dat heeft werkelijk niets met gebrek aan techniek te maken, integendeel.’ 

Zag je het aankomen?

‘Vooropgesteld: we weten dat er steeds minder geld voor cultuur is en we zijn niet de enige die afgewezen zijn. Het is goed als er ruimte komt voor nieuwe aanwas of nieuw talent. Toch is het een klap. We waren tevreden over onze aanvraag. Een van de kritiekpunten was dat onze plannen niet diep genoeg waren uitgewerkt, maar met alles wat wij de afgelopen jaren hebben laten zien, de kwaliteit, verwacht je iets van vertrouwen. Dat dat er niet was werd direct duidelijk bij het lezen van die eerste zinnen van de motivatie.’

Jullie werk levert volgens de commissie geen bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van de podiumkunsten.

‘Ja, ik was verbolgen. Je mag toch verwachten dat ze ingevoerd zijn in de materie?’

Wat gaan jullie nu doen?

‘Het wordt moeilijk. Er zijn nog mensen met vakantie, dus pas aanstaande maandag zitten we bij elkaar. Dan gaan we ervoor zitten. Dagelijks bezig zijn met De Kift kan misschien niet meer, en in deze tijd is het natuurlijk extra lastig omdat we in verband met corona amper kunnen optreden. We heffen De Kift niet per direct op, maar de continuïteit is in gevaar.’

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Hans Kuyper

  Triest. Het is alsof je Van Gogh verwijt dat hij niet netjes binnen de lijntjes kleurt, en dat steeds maar dat heldere blauw en geel niet echt vernieuwend is. Chapeau voor de genuanceerde reactie van Ferry. Ik zou in zijn plaats des duivels zijn.

 • Kees van Buren

  Ach er worden heel veel mensen in de bouw, de zorg en inmiddels ook weer in de horeca gevraagd.Ze mogen dankbaar zijn voor al die jaren dat ze door de belasting betaler zijn onderhouden. Nu wordt het tijd voor echt werk

  • Winnie de Wit

   Tijdens de eerste maanden van Corona- tijd hebben ongelooflijk veel mensen hun culture uitstapjes gemist. Cultuur is broodnodig, en cultuumakers hebben wij als gemeenschap daarmee ook heel hard nodig. Dat je als cultuurmaker niet genoeg geld kunt verdienen, is heel jammer, vandaar dat subsidie nodig kan zijn. Het telkens weer vernieuwend bezig zijn, zoals De Kift doet, dat is gewoon hard werken, en verdient niet alleen lof maar ook ondersteuning.
   De non-waardering van deze groep, is werkelijk belachelijk gemotiveerd.

  • Jeroen Brusche

   dus u denkt dat op dit niveau optreden, documentaires maken, componeren, uitbrengen, niet echt werk is?
   wat is de definitie van echt werk? dus alle beroepen welke door de “belasting betaler” (is toch iedereen) onderhouden worden, is geen “echt” werk?

 • Wendy Kind

  Ik snap wel dat een subsidie wordt toegekend op basis van een plan, een bedrijfsplan misschien zelfs, een toekomstvisie, een creatieve onderbouwing etcetera.
  Maar dat een commissie beoordeelt of het orkest/band/ensemble wel of niet in de maat speelt, en op basis daarvan de aanvraag afwijst is absurd. Kom op zeg, zorg een beetje voor variëteit in het cultuurlandschap. Niet alles langs de eenheidsworstmaatlat svp.
  En ja, Kees van Buren: cultuur/vermaak/genieten/beleven is hard nodig in het leven. Eens met Winnie!

 • Antonius Zuidervaart

  Waanzinnige actie deze groep is altijd verassend en orgineel. Gezien op lowlands 2007 en heb werkelijk genoten van de combinatie toneel en muziek.Wie deze subsidie heeft afgewezen is ergens zijn breed vermogen kwijtgeraakt. Heel jammer en ik hoop dat ze groep bij elkaar kunnen houden. Sterkte ferry en de kift

 • Monique Zonneveld

  Wat erg. Zo uniek en eigen made de Kift is. Deze band hoort bij onze streek en is one of a kind. Wat een vonnis van deze commissie. In mijn ogen met deze mening totaal geen verstand van kunst.

 • P.hoogkamer

  https://www.npostart.nl/POW_04786825

  een 34 minuten durende documentaire studio 2020
  34 minuten DE KIFT. gepresenteerd door Jan Douwe Kroeske…

  veel kijk plezier.

 • p.hoogkamer

  Bekijk Het Uur van de Wolf: De Kift – Water Wieg Me op https://www.npostart.nl/VPWON_1319498

  2c De Kift op de nationale publieke zender.
  wat een prachtige registraties…allebei uit 2020 .Ga je schamensubsidie commissie!

 • Johan Lavooi

  vaak niet zuiver …… wel eens naar Corsicaanse muziek geluisterd ? ritmisch niet vloeiend : wel eens naar de abrupte overgangen van Monteverdi geluisterd ?
  en als het koper wel vloeiend lós gaat :een goeie harmonievereniging is ook zeker niet goed, want niet elitair genoeg ?
  dan heb ik het nog niet eens over de fantastische sfeer van de optredens ; Walhalla .
  ik geef toe dat de ter plekke gemaakte schilderijen nogal druipen; die jongen met die fez kan er toch eigenlijk ook niks van ? die verf is te dun.

  maar oke : zo’n commissie hoeft zich niet te schamen ; krijgt natuurlijk ook veel te weinig geld te verdelen ; van het rijk ; van ons dus , want wij vormen samen het rijk.

 • Leo Swartsenburg

  Lastig, die kunstsubsidies. Ze bestaan al 32 jaar en als je dan nog geen zelfstandige basis hebt twijfel ik wel. Ik zou vooral talentvolle nieuwe initiatieven een tijdje steunen. Maar die stelling houdt dan weer geen stand voor een Concertgebouworkest e.d.
  De vorige opmerking over ‘verf’ trof me wel. Hun onderkomen lijkt ernstig toe aan een verfje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *