Zaanstad heeft een horeca-exploitatievergunning verleend voor United Homes de Kogge, Zuideinde 83 in Koog aan de Zaan.

Het gaat volgens Zaanstad om een vergunning voor een bedrijf dat logies verstrekt aan arbeidskrachten, waarvoor niet eerder een horeca-exploitatievergunning werd verleend. Terug bij af dus. In het pand zat jarenlang een hotel-restaurant.

Maar er klopt iets niet aan het bericht: logies voor arbeidskrachten in het Rijksmonument?

Bijna twee jaar geleden (juli 2017) werd bekend gemaakt dat een nieuwe eigenaar het voormalige Hotel-Café-Restaurant ‘De Kogge’ wilde renoveren en een nieuwe bestemming wilde geven. Voordat het zover zou zijn, werd het pand per 1 augustus ’tijdelijk bewoond’ terwijl De Kogge zelf ‘groot onderhoud’ zou krijgen.

Alles wijst erop dat de tijdelijke bewoning gewoon de vorige bewoning was en dat het groot onderhoud vooral heeft bestaan uit het kappen van de boom voor De Kogge.

Dat het nu officieel een ‘Polenhotel’ met horecafunctie wordt, is in feite het permanent maken van de huidige (tijdelijke?) praktijk. De ‘nieuwe bestemming’ is gewoon de oude bestemming (maar dan met een officiële horeca-vergunning).

Tot 2 juli 2019 kan bezwaar tegen de vergunning worden aangetekend.

De Kogge werd in 1860 gebouwd als diaconiehuis van de Nederlands Hervormde gemeente, het was een weeshuis en later “Rusthuis De Kogge”. In 1969 werd het gebouw in gebruik genomen voor ouderen die intensieve zorg nodig hebben. Daarna werd het een Hotel-Café-Restaurant. In 1998 werd het een opvangcentrum en daarna pension voor (vooral) Oost-Europese werkkrachten.

Begin dit jaar was een aflevering van De Geveltoerist aan De Kogge gewijd. (onder: De Kogge in het begin van de vorige eeuw)