De Lagedijk in Zaandijk had ze al. De Stationstraat in Koog aan de Zaan had ze ook al. Zij het slechts aan één kant van de straat. En de gele rakkers rukken verder op. De gele straatsteentjes. Vanaf molen De Bleeke Dood bij de Julianabrug tot aan de driesprong bij de supermarkt van Albert Heijn.

De bestratingswerkzaamheden begonnen enige tijd geleden bij het kruispunt bij de Guisweg/Julianabrug. Daar was de Lagedijk in Zaandijk een tijd afgesloten voor het verkeer. Eerst werd de riolering aangepakt. Daarna werden de trottoirs aan weerszijden van de straat voorzien van de gele straatstenen. En de straat zelf van stoere stevig ogende donkerrode klinkers.

Het nieuwe aangezicht van de Hoogstraat, ter hoogte van de Stationsstraat.

De werkzaamheden rukken op. De Hoogstraat (waarvan de Stationsstraat een zijstraat is) in Koog aan de Zaan krijgt ook een nieuw uiterlijk. Een medewerkster van kapsalon De Haremakerai op hoek Stationstraat/Hoogstraat vindt het zeker mooi.

De Stationsstraat is aan één kant helemaal bestraat met gele stenen.

Maar ze vindt de gele straatsteentjes nog wel fel aan de ogen. En ze vraagt zich af waarom niet de hele Stationsstraat wordt voorzien van de gele stenen. Inderdaad slechts één kant van de Stationsstraat is geel. Precies de kant waar dagelijks tientallen misschien zelfs honderden toeristen de weg zoeken naar de Zaanse Schans.

De stratenmakers in actie op de Hoogstraat ter hoogte van de Kogersluisstraat.

Op de site Buitengewoon Zaanstad valt over het project te lezen:

‘De Lagendijk is een bijzondere dijk in Zaanstad. Vanwege het historisch karakter en ligging besteden we extra zorg aan de nieuwe inrichting. Ook plaatsen wij LED-verlichting vanwege de duurzaamheid. We vervangen de riolering waar nodig en planten extra groen.’

Dan volgt er een opsomming van de werkzaamheden:

  • Wij vervangen de bestrating met hoogwaardigere materialen met een mooie uitstraling
  • Trottoirs worden als het kan verbreed
  • Extra plantvakken en bomen krijgen een plek, zieke bomen worden verwijderd
  • We vervangen de lantaarnpalen
  • Kabels en leidingen worden vervangen of verplaatst
  • Fietsers krijgen een belangrijke plek op de weg
  • Er komen verkeersdrempels
  • In het ontwerp houden wij rekening met de aanwezige fabrieken
De werkzaamheden ter hoogte van restaurant Zaanse Kathmandu.

Als het aan de stratenmakers ligt gaan ze in één ruk door naar de supermarkt onder het A8-viaduct. Maar ja het verkeer kan niet gehinderd worden. Als alles volgens planning gaat zijn de werkzaamheden in december 2024 klaar.

Nu nog slecht wegdek op de Raadhuisstraat bij de hoek met de Sportstraat.

Op deze projectpagina staat meer informatie.

Tekst en foto’s: Marion Kors. Extra informatie van Buitengewoon Zaanstad projectpagina Lagendijk-Sluisstraat.