De Westzijde. Ooit de winkelstraat van Zaandam, nu leegstand, permanente uitverkoop en veel lelijke gevels. Daar wil de gemeente wat aan doen via een Subsidieregeling Gevelverbetering.

De Orkaan steekt de helpende hand toe: vandaag deel 3: van Hazepad naar Stationsstraat.

Veel panden zijn goed bewaard met mooie gevels, torentjes en details. Goed te zien als je omhoog kijkt vanaf de overkant van de straat. Maar op ooghoogte gaat het mis bij de etalages en lichtbakken. Er staan prachtige panden maar je moet niet te dichtbij komen en niet teveel recht voor je uit kijken.

Wij lopen deze week door de Westzijde.

Van Hazepad naar Stationsstraat

Vandaag lopen we verder waar we gister stopten, bij het Hazepad. Het pand op de hoek van Westzijde en Hazepad stamt uit 1890. De bovenkant maakt – met glas in lood – een authentieke indruk. Maar door de deur op de hoek lijkt het pand mank te lopen, en die stalen overkapping boven de deur maakt de zaak niet veel beter: ingrijpen! Het pand ernaast (Westzijde 15) is volgens het kadaster nog ouder: 1887. Mooie hijsbalk aan de gevel.

De winkel van Zeeman (17a en 17b) en de Strawberries dateren ook van 1887. Strawberries zit zelfs op zeven adressen: Westzijde 19 en Zeemansstraat A, AA, B, C, D en E. Over het pand schreven we eerder een uitgebreid verhaal met de historie. Wat vooral opvalt is het contrast – laten we het zo maar noemen – tussen de onder- en de bovenkant.

Het laatste stukje: Westzijde 23 (Typhoongebouw) is gebouwd in 1957. Wij verlangen nog wel eens naar het Typhoonbord op de gevel. Het wordt een hotel, dus de gevel wordt sowieso aangepakt. Daarnaast een pareltje, het uit 1905 stammende 23B, diverse snackbars, de laatste jaren dus Lakerda. Wat zou er achter dat bord zitten? Weghalen en herstellen?

Het laatste stukje voor de Stationsstraat. ANS en het zusje van van Ans, nrs. 27 en 29 (en Stationsstraat 1a en 1b). Gebouwd in 1988. Toen vonden ze dit mooi. De onderkant en bovenkant passen wel goed bij elkaar.

De regeling geldt voor winkels tot Botenmakersstraat en Ruyterveer. De subsidie is maximaal 20% van de kosten en € 25.000 per pand. Afhandeling in volgorde van binnenkomst van de aanvraag.