De Orkaan lanceert Mosquito-meldpunt

Binnen één dag werd er bij De Orkaan melding gemaakt van meer dan tien locaties waar Mosquitos hangen.

Dat terwijl er bij het college een klein jaar geleden, op 24 september 2014, slechts één van de treiterapparaatjes bekend was: die op het Irene Vorrinkplein in Zaandam.

Het zou kunnen betekenen dat de gemeente slecht op de hoogte was, maar het kan ook duiden op een snel om zich heen grijpende epidemie.

Op die 24e september schreef het college:

Schermafbeelding 2015-06-24 om 14.12.39Het lijkt er hoe dan ook niet op dat er ‘terughoudend en zorgvuldig met de inzet van de Mosquito’ wordt omgegaan zoals wordt benadrukt in de handreiking van VNG.

Op basis van locaties die wij doorkregen na ons oproepje via de Facebookpagina Je bent een Zaankanter als, brachten wij de muggen in kaart.

Landelijk is met name de SP fel tegenstander van het apparaat. En ook SP Zaanstreek’s Evert Hartog pakt het liefst de vliegenmepper erbij:

“Je moet jongeren als mensen behandelen, niet als een plaag. Mosquito’s zijn een zwaktebod.”

Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek Waterland is geen liefhebber. Erik Schaap:

“Het BD is, in navolging van de Raad van Europa en het kabinet, geen voorstander van de inzet van mosquito’s, omdat jongeren hier onevenredig veel last van hebben.’

PvdA’s Songul Mutluer overweegt een amendement om de APV te wijzigen. Er zou dan tenminste toestemming moeten worden gevraagd voor het plaatsen van een Mosquito.
Onze Belgische buren wijzen het gebruik overigens in zijn geheel af: zij achten het in strijd met het Verdrag voor de rechten van het Kind.

Nagekomen reactie van ROSA bij monde van Mariska Schuttevaer:

“Wij zijn van mening dat het een vreemde gang van zaken is om eerst de jongerenwerkers te ontslaan, een deel van de buurthuizen (en andere plekken waar jongeren zich ophielden) te sluiten, om je vervolgens alleen te richten op handhaving en  -in dit geval- wegpesten. Jongeren zijn geen steekmuggen.”

En nog een update: de fractievoorzitter van GroenLinks Zaanstad Paul Laport schreef een blog over de Mosquito:

“Denk daarbij ook aan kleine kinderen, en ook aan baby’s en huisdieren die niet eens duidelijk kunnen maken dat zij een irritant signaal binnenkrijgen.”

Hij trekt graag samen met Songul Mutluer van de PvdA op tegen de pestmug.

25/6 En alweer een update: Fractievoorzitter Sanna Munnikendam van D66 Zaanstad laat weten de Mosquito :

“Geen goede manier om hangjongeren aan te pakken en een vorm van geluidsoverlast en leeftijdsdiscriminatie”

te vinden.

Oproep: blijf melden in de comments waar de apparaten hangen. Het liefst met foto. Wij zullen de kaart aanvullen.

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *