De overbodige dienstverlening van Afvoercheck

Dat was even schrikken aan de koude deur. Nooit bij stil gestaan dat de riolering en alle afvoerleidingen in huis een potentiële bedreiging van het woongeluk zijn.

Nee, wat u zegt, je beseft niet wat je in de achttien jaar die we hier wonen allemaal achterlaat in de leidingen en hoe explosief die opeenhoping kan worden … De hoogste tijd om de boel schoon te laten maken door Afvoercheck.

Een bijdrage van Jaap de Jong

‘Onzin,’ was de reactie van de bouwkundige van Vereniging Eigen Huis. ‘Als het in huis niet stinkt en de afvoer geen problemen oplevert, is er geen enkele reden om de riolering en de aansluitingen te laten controleren. Laat staan te reinigen.’

De man aan de deur dacht daar heel anders over. Hij sloeg een map open en begon – geholpen door foto’s – omstandig uit te leggen hoe ze de hoofdriolering met een roterende borstel schoon ploegen en het vuil onder hoge druk afvoeren. En hoe ze alle andere afvoerenpunten een zwanenhalzen controleren en zo nodig vervangen. Nee, dat wist ik niet, hoe hard zwanenhalzen slijten. ‘Als Afvoercheck is geweest, is uw huis weer zoals het was toen u erin kwam wonen.’

Tien euro per maand
Ondertussen liet hij onopvallend een formulier zien met veel kruisjes dat duidelijk moest maken hoeveel werk ze wel niet hadden in Plan Willis. Dat was in ons voordeel, want dan hoeven we geen voorrijkosten en personeelskosten te betalen. ‘Het zou te gek zijn om vijftig euro in rekening brengen om van de overkant naar hier te komen.’ De prijs was laag: tien euro per maand voor een onderhoudscontract van twee jaar. ‘De meeste mensen geven er de voorkeur om het in één keer te betalen.’
Het klonk allemaal heel serieus en ook heel logisch, zeker als je geen verstand hebt van rioleringen en afvoerleidingen.

‘Dure onzin’
Colporteurs stimuleren de neiging om een slag om de arm te houden. Om even te overleggen met de partner. De man tikte op het formulier met kruisjes: ik heb nog een gaatje voor u op… Uiteindelijk begreep hij het wel, de behoefte aan overleg. Waarschijnlijk wist hij wat er zou gebeuren na een check van Afvoercheck op internet. ‘Niet doen’, ‘dure onzin’ en een rijtje gemeenten die waarschuwen voor Afvoercheck. ‘Afvoeren of riolen die jaarlijks problemen geven zijn foutief geconstrueerd of hebben een ander gebrek. Opnieuw aanleggen is de enige oplossing.’ Volgens de website van Afvoercheck is voorkomen beter dan genezen. Het zijn ware woorden die ook gelden voor verkoopgesprekken aan de deur.

5 Reacties op De overbodige dienstverlening van Afvoercheck

 1. Kees schreef:

  Hilarisch! Ik ga ook maar zo een onzindienst verzinnen. Wie weet levert het nog wat op.

  • Jan v/d Broek schreef:

   Mijn economieleraar heeft wel eens geopperd om acceptgiro’s van Inwaterende Sluizen te versturen, en hopen dat een gedeelte blind betaald wordt.

 2. siem schreef:

  Dat mensen nog in dit soort onzinpraatjes geloven……
  Meteen wegsturen en deur dicht gooien.

 3. Gre Luttik schreef:

  Schoorsteenvegers, ramenlappers, rioolidioten, tuinmannen, dakreparateurs. Ik dacht er nooit in te trappen. Toch gebeurd! Met een stoelenmatter uit Purmerend! Begint met een S. Kwam met ee stoelen terug en wilde 2500€ hebben. Aangifte gedaan. Niet betaald. Stoelen kan hij in z’n …… steken. U bent gewaarschuwd. En excuses voor mijn taalgebruik.

 4. Loes Bakker schreef:

  Mijn bejaarde ouders hebben zich dit ook aan laten praten. Deze afzetter heeft zelfs een de kruipruimte een zogenaamd lek verholpen, ik vermoed zelf even een kraantje losgedraaid en daarna weer aangedraaid, daarmee het zogenaamde nut bewijzend. Toen hebben ze zich een tweejarig abonnement laten aansmeren met zoveel kleine lettertjes dat er eigenlijk niets meer onder valt dan dat je ze kunt bellen als er weer iets mis zou zijn. De reparatie zelf valt daar dan weer buiten. Kortom, je kunt net zo goed gewoon een loodgieter bellen als je eens een probleem hebt.

  Ik heb het meteen opgezegd, maar helaas komen er niet onderuit. Nog een paar termijnen en het is afgelopen en hoop ik deze club nooit meer tegen te komen. Mijn ouders heb ik geïnstrueerd geen enkele dienst meer aan de deur of telefoon af te nee=men. Omdat ze moeilijk Nee kunnen zeggen heb ik ze zelfs een vriendelijk zinnetje in laten studeren, waarbij ze zich niet ongemakkelijk voelen om de colporteur de deur te wijzen. “Dank voor de informatie, wij nemen ter plekke nemen liever geen beslissingen, maar als u een kaartje achterlaat komen we er graag op terug.” Vervolgens geven ze dat aan mij en bel ik ze af met het verzoek onze deur voortaan over te slaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *