De riool-politiek van Gerard Ram

In een openhartige liefdesverklaring aan DZ-lijsttrekker Juliëtte Rot (“zaten we maar samen in de raad”) schoof wethouder Gerard Ram (VVD) de schuld voor de hoge woonlasten in Zaanstad in de schoenen van vorige bestuurders.

Het waren volgens hem vooral de colleges die in de jaren ’80 en ’90 aan het bewind waren, zij pleegden “geen onderhoud met slechte materialen”.

Wij zijn er overigens een groot voorstander van om “geen onderhoud met slechte materialen” te doen. Het is trouwens sowieso raadselachtig hoe je ‘geen onderhoud’ kan doen en daarvoor toch ‘slechte materialen’ gebruikt. We vermoeden dat Ram bedoelt dat vorige colleges de zaak verkloot hebben.

#Schaamte

Hij kan er niks aan doen. Dat riep hij trouwens in 2015 ook al, Ram voelde #schaamte voor de hoge lasten, en dat terwijl de #VVD voor verlaging was. Ram’s VVD zat echter gewoon in het college dat de hoogste woonlasten van Nederland op haar naam schreef.

Maar was dat in de jaren ’80 en ’90 dan anders? Was Zaanstad toen de speeltuin van PvdA, GroenLinks, SP en D66? Hebben die linkse rakkers de riolen naar de gallemiezen geholpen?

Nou, niet echt… vanaf 1994 zat de VVD lekker zelf in het college, met wethouders Berkhout, Schouten en Schilder-Mantel… in 2006 ging de partij naar de oppositie maar in 2010 waren ze gewoon weer terug.

De afgelopen 25 jaar zat de VVD vrijwel onafgebroken in B&W van Zaanstad. Is alle ‘geen onderhoud met slechte materialen’ precies in de jaren ervoor of in die paar VVD-loze jaren gebeurd?

Slappe bodem

Uit een eerdere discussie tussen Zaanstad en COELO werd overigens wel duidelijk dat achterstallig onderhoud deels verantwoordelijk zou kunnen voor de relatief hoge kosten. Dat was echter maar één reden. Ook de slappe bodem zou oorzaak kunnen zijn (ook de schuld van de PvdA met slechte materialen waarschijnlijk) terwijl een ruimhartig vrijstellingsbeleid de kosten voor anderen zou kunnen opvoeren.

Daarnaast werden als redenen genoemd dat Zaanstad zelf geen extra geld in het onderhoud stopt en ervoor kiest om niet via bijvoorbeeld precario het riool te financieren. Maar dat zijn dus allemaal collegebesluiten. Van colleges waar de VVD zelf deel van uitmaakte.

WOB

De Orkaan gaat WOB-vragen stellen: kan de gemeente aantonen dat de hoge kosten voor het rioolonderhoud te wijten zijn aan het gebrek aan onderhoud of het gebruik van ondeugdelijke materialen in de periodes dat de VVD in het college zat?

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Eduard

  Typisch VVD, vaasje in de hand en alles maar afschuiven op anderen. Multinationals worden vertroeteld, lagere inkomens worden belazerd. De VVD het evangelie van de rijkere en leugenaars.

 • Frank van der Veen

  Beste Gerard Ram,

  Dat fijne VVD clubje waar u als trots lid aan mee doet, besodemieteren al jaren lang de boel. Wij burgers zijn al jaren de klos. Uw rijke vriendjes worden al jaren door uw VVD gevrijwaard van hoge lasten. En nu ineens zielig doen? Door de VVD worden de rijke rijker en de arme armer! En nu niet gaan zeggen dat u ook last heeft van de hoge lasten, want die zijn namelijk opgelegd door een stelletje vol gevreten VVDers!

  Met vriendelijke groet

 • Leentje

  “Geen onderhoud met slechte materialen” is toch eigenlijk best normaal, Het plegen van onderhoud met goede materialen.

  Dus is VVD nu wel voor Onderhoud met slechte materialen?

  (Poging tot een klein beetje humor)

  • Leentje

   Daarbij kan ik in mijn kinderjaren nog wel voor de geest halen dat de Stationsstraat en de Museumlaan in Koog a/d Zaan in de jaren 90 nieuw riool kregen en netjes bestraat werden. Wat een Machtig mooie speeltuin was dat!

   Klimmen en klauteren over de nieuwe betonnen rioolbuizen, kruipen door de nieuwe. Oorlogje spelen met de vierkante onderdelen als schuttersputje 😛

   Volgend jaar maar doen als mijn straatje aan de beurt is 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *