De ‘scheefwoners’ van de Peperstraat

Huurders van de flats aan de Peperstraat in Zaandam moeten binnen afzienbare tijd verhuizen. Een groep bewoners vindt nog steeds dat sloop helemaal niet nodig is en dat ook renovatie een optie is, maar dat lijkt een verloren strijd.

De strijd waar het nu om gaat is de herhuisvesting van de huidige bewoners. Volgens Wethouder Krieger is het vooral een kleine groep ‘scheefhuurders’ die problemen oplevert.

De klankbordgroep van bewoners schrijft op Facebook dat ontwikkelaar Accres het plan 20 mei (morgen dus) wil afronden “met of zonder input van de klankbordgroep”. Vooral over dat laatste zijn ze boos:

“Accres heeft vanaf het begin af aan aangegeven dat de klankbordgroep alleen mocht meelezen met het sociaal plan. Uiteindelijk zijn er wel wat aanpassingen opgenomen in het plan, maar die zijn voor de klankbordgroep onvoldoende.”

Volgens de klankbordgroep moet wel overeenstemming worden bereikt, maar die is er nu niet:

“Accres stond niet open voor de knelpunten en de belangen van de huurders. Deze punten hebben wij vandaag nogmaals in een uitvoerige mail naar Accres verstuurd. De klankbordgroep zal geen input meer leveren als er niet geluisterd wordt.”

De actiegroep ‘Tegen De Sloop Peperstraat’ stelt dat de groep bewoners, “die opzegging van het huurcontract niet accepteert en die dit zullen laten toetsen door de rechter, steeds groter wordt.” Er zijn volgens de leden voldoende juridische gronden aanwezig om de sloop tegen te houden.

Scheefwoners

Wethouder Krieger die tijdens het Zaanstad Beraad van 14 mei vragen van Evert Hartog (SP) kreeg over de gedwongen verhuizing en de hogere huur die bewoners moesten gaan betalen (“misschien wel het dubbele”) vond het allemaal wel meevallen. Er zou voor een kleine groep inderdaad een beperkte huurverhoging inzitten, maar dat kwam omdat ze nu eenmaal te hoog inkomen hadden om in een sociale huurwoning te wonen. Ook deze bewoners zouden een ‘passende huurwoning’ aangeboden krijgen. Het zou om woningen gaan die net boven de grens van de sociale huur vallen. Bovendien krijgen die een ‘gewenningsperiode’ van drie maanden.

Volgens bewoners wil Accres de scheefhuurders een tijdelijke huurovereenkomst voor een sloopwoning geven. Daarna zouden deze huurders naar een vrije sector woning in de nieuwbouw moeten, ze krijgen geen terugkeergarantie.

Er komt volgens Krieger “een stukje besluitvorming over haalbaarheid na zomerreces”. Concrete plannen zijn er nog niet, maar wel een architect: Het bureau PPHP van Sjoerd Soeters wordt door Accress als ‘ontweper’ opgevoerd. De voormalige Inverdan-supervisor, die tijdens zijn supervisie-periode ook al bij het project was betrokken, was ook al aanwezig bij een van de eerdere bijeenkomsten.


Informatie van Zaanstad Beraad, eerdere berichten op De Orkaan, Facebook en Twitter van Burenvereniging en Actiegroep.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Jonathan Romans

  ‘Tegen de sloop Peperstraat’… je moet er niet aan denken dat dit lidteken in het hart van zaandam nog veel langer blijft bestaan. Komt nmm in aanmerking voor de lelijkste straat van Nederland. Slopen die hap, en nooit meer aan terugdenken.

 • Marga Palmboom

  Meningen verschillen….Ik vind het dieptriest dat dit gebouw gesloopt wordt! Langzamerhand wordt het hele tijdsbeeld van de architectuur in de jaren ’50 weggeslagen. Terwijl dit wat mij betreft zeker een fraai voorbeeld is die voor de Zaanstreek behouden zou moeten blijven (of waarderen we alleen die houten huisjes?) en om die reden een monumentenstatus verdiend! Sjoerd, stop met het vernietigen van ook dit verleden…en neem hiervoor pas op de plaats.

  • Harry van Nek

   Marga jij noemt dit architectuur. Volgens mij is de Peperstraat uit de grond gestampt zonder dat er een architect aan te pas kwam. Net als in het voormalige Oost Duitsland

   • Winnie de Wit

    Marga Palmboom heeft het over de Beatrixflat, een beeldbepalend gebouw aan het begin van de Peperstraat. Dit gebouw is staat als ‘bedreigd’ op een lijst die de Werkgroep Wederopbouw- en Post’65-architectuur van Vereniging Zaans Erfgoed heeft opgesteld en aan de erfgoed-afdeling van de gemeente heeft aangeboden. Mag dus niet gesloopt!

 • Bruce Latham

  Blijf het fenomeen ‘scheefhuurder’ apart vinden. Ben je met een bovenmodaal inkomen en een tweedehands fiets ook scheeffietser? Of ‘scheefboodschapper’ als je bij de Aldi koopt?

 • Floris Bakker

  Kan dat zomaar? De supervisor die al bekend was met het plan en dus goed keurde gaat nu vrolijk deze miljoenenklus verder opppakken voor de ontwikkelaar. Dat geeft toch vraagtekens over zijn rol in dit geheel.

 • Dick Marinus Sr

  In Pisa is dit geen probleem…

 • Marcel van Tol

  Ik ben het met Marga eens dat dit gebouw de monumentenstatus verdient.
  Heemschut is inmiddels bezig met een inventarisatie van en een werkgroep voor deze nieuwe monumenten, dus dat geeft wel aan dat daar een noodzaak voor is.

 • Ik wil graag de aktie groep Peperstraat heel veel sterkte wensen
  Zelf hen ik jaren terug in de Burgemeester buurt gestreden voor onze huizen ZVH wilde in die tijd 82 huizen slopen ik heb er 22 laten staan.
  Maar de stijd tegen de Heren en Dames is hard
  Maar zij hebben er wel voor gezorgt dater zogenaamtgesloopt moet worden
  Achterstallig onderhoud is niet de schuld van de bewoner maar van de verhuurder
  Ik heb ze daar mee bestreden met hand en tand zij zullen het hebben oven renovatie maar laat je niet beinvloeden door dat soort uitspraken
  Bij groot onder houd mogen zij de huren niet verhogen bij groot onderhoud wel
  Het heeft mij 4 jaar gekost om de 22 huizen te laten staan maar je moet continu op letten ze proberen je kapot te maken
  Bij mij zijden ze op een gegeven moment je wordt van zelf wel moe nou nee dus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *