De Schepping van Karel Appel: vandaag terug in de Zaanstreek

In 1957 schiep Karel Appel De Schepping. In de Paaskerk ontsproten zes ramen. Voor elke dag van de schepping een raam. De zevende dag ontbrak, dat was een rustdag.

54 jaar later bleek dat de schepping niet het eeuwige leven had. De ramen zijn geen glas-in-lood maar glasappliqué waarbij gekleurd glas op vensterglas wordt gelijmd. De lijm liet los.

De Vrije Evangelische Gemeente “Maranatha”, die inmiddels eigenaar van de kerk was, ondernam actie. In 2011 werden de heilige ramen naar het atelier van keramiek-, glas- en steenspecialist Lisya Bicaci gebracht.

2012 ging voorbij zonder schepping. En toen 2013 (geen kosmos), gevolgd door 2014 (niks opwekking), 2015 kroop voorbij (zonder universum)… Maar! Vandaag werd het wachten beloond! De schepping kwam terug naar de Zaanstreek. En wij! Waren erbij!

Of –eerlijker- Marieke van Soest van Oog op Zaandam was erbij! Zij beleefde de terugkeer: de spanning bij elke dag van de schepping die aan een kraan omhoog gehesen werd. Het kostbare glas dat zwengelde in de wind en afhankelijk was van zuignappen die ervoor moesten zorgen dat ons ontstaan zijn thuis vond in de sponningen.

Wij filmden alleen het terugplaatsten van het allerlaatste raam (maar het eerste der schepping) en we waren blij dat ons hart dat hield.

De foto’s van Marieke geven een beter en meer compleet beeld (en ze zijn gemaakt met minder trillende handjes).

Frisse wind

3. Restaurateur

Restaurateur

2.belangstelling

Belangstelling

Klopt de volgorde?

Is het echt waar (Lijm-check Orkaan)

Lijm-check van jouw Orkaan

Op Oog op Zaandam vind je een fotoverslag dat de moeite meer dan waard is!

Deze samenwerking met Marieke smaakt naar meer. En meer en meer en meer (al was het maar om de kalmerende manier waarop we van de te hoge steiger werden gecoacht.)

Deel dit artikel:

6 reacties

 • alice de Jong

  zou ze graag nog een keertje zien, komt er een “bezoekuurtje”?

  • De Orkaan

   Er is een officiële opening in de maak, daar houden we je van op de hoogte. Maar wij denken dat de deur ook opengaat als je aanbelt (en er is iemand).

 • frieda

  Vandaag een paar keer langs gelopen, ook binnen geweest. De zon scheen door de ramen. Fantastisch wat een kleuren!
  Zo blij dat ze terug zijn!

 • Aanstaande zondag 8 mei hebben we dienst om 10.00 uur. Kom gerust de dienst bezoeken en de ramen bekijken. De ramen zijn natuurlijk ontworpen om tijdens een kerkdienst te bekijken! Misschien tot zondag!
  En als deze zondag niet lukt: in ons filiaal is iedere zondag een dienst om 10.00 uur (-:

  • Leuk verslag!

   Ik ben er zeker 10 uur aanstaande zondag, ondanks dat ik nu na jaren ieder detail van de ramen ken. Het is het mooiste om de ramen in hun context te zien.

   Lisya Bicaci

 • Marijke Hopman

  Beste redactie.
  2 jaar geleden heb ik de Paaskerk op een vrijdagmorgen bezocht.
  Vrijwilliger was aanwezig om meer informatie te geven en film te starten over de restauratie en het terugplaatsen van de ramen.
  In verband met de verleende subsidie verplichte openstelling van de kerk om de Karel Appel
  Ramen te bekijken.
  Ik heb het 1x in de krant gezien en uitgeknipt.
  Ik vraag mij af of de openstelling nog plaatsvindt. Het was op even of oneven weken op vrijdagochtend. Ik kan er niets meer over vinden.
  Groetjes Marijke Hopman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *