De schilders van de Zaan

Henk Heijnen, sinds een jaar conservator van het Zaans Museum, viert de eerste verjaardag van zijn ‘ambtsperiode’ met een kloek boekwerk (240 pagina’s) over De schilders van de Zaan.

Boven een stukje van de omslag met een deel van een schilderij van Peter de Rijcke.

In het digitale inkijk-exemplaar van het boek is ook werk Claude Monet, Frans Mars, Guido Goedheer en Aart Roos te zien. In totaal bevat het boek afbeeldingen van zo’n 200 schilderijen.

“De Zaanstreek staat van oudsher bekend als een plek van harde werkers. Geen rare fratsen, maar handen uit de mouwen! Een bedrijvige wereld van huizen en fabrieken, molens en schepen met de Zaan als stromende snelweg.

Juist hier kreeg de schilderkunst vanaf de negentiende eeuw een bijzonder podium. Tussen de molens, fabrieken, ondernemers, arbeiders en dominees vonden kunstenaars een eigen plek. De impressionist Claude Monet schreef verrukt dat hij hier zijn leven lang kon blijven schilderen, zo bijzonder vond hij het.”

Vanmiddag om 15:30 wordt het boek gepresenteerd in het Zaans Museum.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Jacob Cabida

    Wat geweldig leuk! Ben zeer benieuwd naar dit boek!

  • Tom Tulleken

    Een prachtig boekje, niets dan lof voor de samensteller. Wel is het ontzettend jammer, of eigenlijk is het een omissie, dat in het boek geen plaats is gevonden voor de begaafde schilder Arnold de Lange uit Wormer. Deze autodidact maakt al jarenlang prachtig maritiem werk een ook zeer fraai Zaanse aquarellen en schilderijen. Hij had absoluut ene plaatsje in dit boek verdiend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *