De Sinterklaas-dialogen…

Zaanstad gaat het gesprek aan over “onze nationale identiteit” en de Sinterklaas-viering. Een lokale dialoog om “een bijdrage te leveren voor een leuk feest voor iedereen”.

De dialoog wordt tussen 29 oktober en 9 november gehouden met kinderen, jongeren, scholieren, studenten, ouderen, senioren, sinterklaasverenigingen, raadsleden, inwoners en ambtenaren. Het geheel wordt afgesloten met een tentoonstelling en een einddebat.

Zaanstad zegt te “willen bijdragen aan een samenleving waarin er ruimte is voor verschillende inzichten over de vorm en inhoud van culturele evenementen”

Doel is om “de debat/dialoogcultuur in de Zaanstad te versterken”, dus niet om via de discussie de intocht of de viering in Zaanstad anders in te richten.

De activiteiten zijn gepland direct na de herfstvakantie en 2 à 3 weken voor de intocht van Sinterklaas. Het einddebat is op 7 november.

De gemeente onderzoekt of de tentoonstelling ‘Wie komt er alle jaren’ “over de geschiedenis van Sinterklaas en zijn gevolg” (Zwarte Piet?) naar Zaanstad gehaald kan worden.

Voor de tentoonstelling hebben we al een mooie suggestie: de foto (boven) van de schietwedstrijden bij de Artillerie inrichtingen uit 1968 (Zaans Museum).

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Willemsen

  Het wordt met de dag gekker: een kinderfeest en daar dan over debatteren. En als je je ergert aan die zwarte kleur kijk dan even hoe ze op de Antillen die Sint en zwarte Piet hebben ingekleurd.

 • Ernst Debets

  Sinterklaasfeest zou ik als cultureel erfgoed willen betitelen, dan mag je er in ieder geval een tentoonstelling aan wijden (Zoals ik het uit bovenstaand artikel begrijp als onderwerp “Sinterklaasviering in de Zaanstreek”). Inderdaad, geen discussie over de intocht zoals die op 17 November gehouden gaat worden, dit is een kinderfeestje waar een discussie over Zwarte Piet en of Sinterklaas een Turk, Italiaan of Spanjaard is niet thuishoort.

  • Rob

   Sinterklaas was Turk, Italiaan noch Spanjaard 😉

   De historische Nicolaas van Myra werd aan het eind van de 3e eeuw geboren in Lycië en stierf ergens halverwege de 4e in dezelfde regio.

   Hij was dus Romeins staatsburger en heeft waarschijnlijk Grieks gesproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *