De Slinger komt! (fietsen over Stadhuisplein)

Het was maar een vooraankondiging en in piepkleine lettertjes. Maar het stond er echt: “bouwen fietsbrug en fly-over”.

En dat gaat over het lang verwachte fietspad ‘De Slinger’ dat via de toekomstige Spooroverbouwing het westen en oosten van Zaandam met elkaar moet verbinden.

Op de kaart uit de Inverdan-plannen is de zien hoe het fietspad zich over de Houtveldweg slingert.

Voor de bouw wordt een omgevingsvergunning aangevraagd, pas als over de aanvraag is besloten kan bezwaar gemaakt worden.

Bij het Noordschebos ter hoogte van de ingang van de fietsenstalling komt een ’tijdelijke’ voetgangersbrug (voor 3 jaar). Tegen dat besluit kan al wel bezwaar worden aangetekend.

Hieronder een ‘artistieke impressie’ van de fietsroute met op de achtergrond de nieuwe fietsenstalling aan de westkant van het station.

De laatste tekeningen van de architecten van Nunc met links de fly-over over de Houtveldweg en het fietspad langs het stadhuis.

Hieronder het stukje van de het fietspad dat nu al op het Stadhuisplein ligt.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Noot

  Was beter helemaal fietsvrij te laten. Was zo mooi om te wandelen zonder fietsers in je nek. Straks loopt alles door elkaar, ….. fietsers zijn nu eenmaal brutaal……..

 • luttik

  Men slingert zich omhoog. Is “vals plat” zoals dat heet. Leuk voor lui met een elektrische fiets, maar als je moet trappen en je mist daarvoor de spieren, hum, Tsja. Zelfs Tom Poes verzint zo’n list niet. Ingehaald worden door een electro- tyran met tegenliggers die zingend van de kluft afracen. Noot heeft wel gelijk. En dan vergeten we nog de lui die noodgedwongen met bepaalde scooters zich moeten verplaatsen. Ik weet het niet hoor. Ik twijfel of dat goedkomt.
  Misschien toch nog ff nadenken over een betere list.

 • Jan de Bruin

  Dat is een goed bericht maar tevens is vandaag het bezwaarschrift naar de bestuursrechter gezonden tegen de afwijzing van de Gemeenteraad van een referendum! Daarbij is schorsing aangevraagd van de bouw van het cultuurcluster zolang het bezwaar onder de rechter is en er geen uitspraak gedaan is.
  Daarna gaat de gang naar het europees hof voor de rechten van de mens omdat het houden van een referendum een grondrecht is en de enige manier voor een bevolking om een ongewenst besluit van een overheid tegen te gaan!

 • Frenk van Heeswijk

  Jan is het houden van een raadgevend referendum een grondrecht, of moet het een rechtsgeldig referendum worden? In jouw geval lijkt me dat je voor de laatste gaat.., waarmee je de gekozen gemeenteraad en haar besluit terug wil fluiten. Je gaat er blijkbaar vanuit dat de bestuursrechter jou in het ongelijk stelt.., dus op naar Europa. Dan nog een referendum organiseren.., tenminste, als het Europese Hof jou in het gelijk stelt. Wordt het een raadgevend referendum en de gemeente legt het naast zich neer (vooropgesteld dat je wint, ik betwijfel of je tegen die tijd nog vrienden hebt) anderzijds een rechtsgeldig referendum dat je wint… gefeliciteerd.., of je verliest. Er ligt een plan in het kader van de stadsontwikkeling en er is een budget dat gezien de te verwachten loonontwikkeling in de bouw wellicht niet toereikend is. Een van jouw argumenten is dat de Zaanse burger voor die kosten moet opdraaien.., maar draai jij op voor de enorme kostenoverschreiding als je over vijf jaar alsnog bakzeil haalt.., of zijn dat ook de burgers? Er van uitgaande dat in de huidige culturele instellingen niet al te veel meer zal worden geinvesteerd. omdat zij al de intentie hebben uitgesproken te vertrekken vrees ik het ergste voor onze culturele toekomst. Jan, het siert de schaker om in een verloren stand op te geven. Wellicht kan je daar een voorbeeld aan nemen. P.S. Heb je eigenlijk uit eigen naam of namens de kultuurklutser bezwaar aangetekend, dat is me niet helemaal duidelijk. Groeten Frenk

 • Marc

  Hopelijk wordt men verplicht even af te stappen ter hoogte van het Stadhuisplein, moet er niet aan denken, dat langsrazende fietsverkeer!

 • Maya

  En dan crossed het verder, ook de brommers waarschijnlijk, de helling af bij de Rabobank zo tussen de mensen in die op het kruispunt lopen……

  • Ron

   Men kan ook links en rechts af, zou niet weten waar iemand op de fiets heen moet via die helling. Je rijd voetgangersgebied/gracht tegemoet.
   Russische buurt; rechts af voor de wok langs.
   Rest, Links af voor Primarkt langs.
   en er is ruimschoots voetgangersgebied voor het stadhuis. Niet zo zeuren joh. (of mag je dat een zaankanter niet zeggen?)

   Denk persoonlijk dat de Voetgangers daar beneden meer baat hebben bij het weghouden van autos, zo zonder zebrapad. Wat denk jij, Maya?

 • Frits de Ruiter

  Vanaf de Houtveldweg is het opstijgen redelijk te doen. Maar vanaf de stad omhoog fietsen is een hele klim hoor. Gisteren gedaan maar dat is niet leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *