De voormalige meelfabriek van het Meneba-concern wordt gesloopt om plaats te maken voor het nieuwbouw-complex Zaankwartier.

Dat zal deels bestaan uit nieuwbouw, enkele bestaande gebouwen (o.a. De Vlijt) worden getransformeerd tot appartementen. De beeldbepalende silo’s (America) blijven ook.

De ontwikkelaar schrijft:

“Het Zaankwartier biedt straks plek voor ca. 680 woningen, zoals stadswoningen, industriële loftappartementen, sociale- en middeldure huurappartementen, sociale- en vrije sector koopappartementen en grondgebonden koopwoningen.”

De sloop aan de buitenkant is nu begonnen. Aaf Aafjes fotografeerde de kraan met sloopkogel. De naam ‘Meneba’ is inmiddels verdwenen. Meneba was de opvolger van het in 1765 opgerichte Wessanen & Laan (zie reacties).

Aaf Aafjes over de val van de ‘Wormerveerse muur’:

“Heel veel Wormerveerders, Wormernezen en andere inwoners van Zaanstreek-noord hebben wel iemand gekend die hier werkte of in de huizen door Wessanen gebouwd (de zeeheldenbuurt), hebben gewoond. De Wormerveerse muur was van verre al zichtbaar, samen met de toren van Wormer. Beeldbepalend in de wijde omtrek.”

In 2019 werd uitgegaan van ongeveer 550 woningen, nu zijn dat er dus 680 geworden (‘verdichting’ noemen ze dat in Zaanstad).

Hier de officiële website van Zaanstad van het project.

Lees ook:

Zo moet het worden
Voor de sloop (Aaf Aafjes)
De sloopkogel (foto: Aaf Aafjes)
Maart 2021 (De Orkaan)
April 2019