Sloopkogel voor Meneba (Wormerveer)

De voormalige meelfabriek van het Meneba-concern wordt gesloopt om plaats te maken voor het nieuwbouw-complex Zaankwartier.

Dat zal deels bestaan uit nieuwbouw, enkele bestaande gebouwen (o.a. De Vlijt) worden getransformeerd tot appartementen. De beeldbepalende silo’s (America) blijven ook.

De ontwikkelaar schrijft:

“Het Zaankwartier biedt straks plek voor ca. 680 woningen, zoals stadswoningen, industriële loftappartementen, sociale- en middeldure huurappartementen, sociale- en vrije sector koopappartementen en grondgebonden koopwoningen.”

De sloop aan de buitenkant is nu begonnen. Aaf Aafjes fotografeerde de kraan met sloopkogel. De naam ‘Meneba’ is inmiddels verdwenen. Meneba was de opvolger van het in 1765 opgerichte Wessanen & Laan (zie reacties).

Aaf Aafjes over de val van de ‘Wormerveerse muur’:

“Heel veel Wormerveerders, Wormernezen en andere inwoners van Zaanstreek-noord hebben wel iemand gekend die hier werkte of in de huizen door Wessanen gebouwd (de zeeheldenbuurt), hebben gewoond. De Wormerveerse muur was van verre al zichtbaar, samen met de toren van Wormer. Beeldbepalend in de wijde omtrek.”

In 2019 werd uitgegaan van ongeveer 550 woningen, nu zijn dat er dus 680 geworden (‘verdichting’ noemen ze dat in Zaanstad).

Hier de officiële website van Zaanstad van het project.

Lees ook:

Zo moet het worden
Voor de sloop (Aaf Aafjes)
De sloopkogel (foto: Aaf Aafjes)
Maart 2021 (De Orkaan)
April 2019

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Jeroen v/d Laat

  Ik heb er zelf nog gewerkt. Om een of andere reden deed het geheel me altijd denken aan een of ander dystopisch stuk stad, in dat opzicht best wel jammer dat ze het grotendeels slopen.

 • job meurs

  De naam van het bedrijf dat voor Meneba het complex had was Wessanen & Laan en niet Wessanen van der Laan zoals in het artikel staat.
  Zie https://www.deorkaan.nl/250-jaar-wessanen-laan-wormerveer/

 • J Klinge

  We zijn het laatste schip die daar nog geladen heb.

 • Peter Vrooland

  Vroeger konden kinderen daar op woensdagmiddag gratis drop halen. Ik weet niet waarom dat zo was.

 • Diederik Eijer

  Jammer dat het unieke karakter van de Zaanstreek met wonen & werken langs de Zaan in rap tempo verdwijnt. Het gemeentebeleid helpt dit om zeep doordat het nu alleen maar gericht is op wonen langs de Zaan. Dat is helaas onomkeerbaar en ik zal hier als geboren en getogen Zaankanter maar aan moeten gaan wennen.

  Met het verdwijnen van de industrie langs de Zaan verdwijnt ook steeds meer de functie van de Zaan als goederentransportweg. Ik mis in het gemeentebeleid een herbestemming van de Zaan in combinatie met de toename van het wonen. Want wonen langs de Zaan betekent ook dat je de Zaan meer voor recreatie in moet gaan richten. Ik vrees echter dat de gemeente hier niets aan doet omdat de provincie Noord-Holland de Zaan beheert.

 • Jammer hoor… we hebben er jarenlang naast gewoond, naast Schollee precies.
  Moeders woont er nog.
  Boven de oude fabriek van wijlen vader Henk. Nostalgie.
  Alles verandert… het zij zo, helaas of niet helaas het is maar hoe je het opvat 🙂

 • Yvonne van Herkhuizen

  Eeuwig zonde! Jammer, dat wat ooit zo belangrijk was voor Wormerveerders en omgeving, zomaar van de aardbodem verdwijnt.

 • Pieter Heine

  Benieuwd wat voor een invulling de silo’s krijgen.

 • Rob Boere

  Een aantal jaren terug werd nog een rondleiding in “De Vlijt” aangekondigd. Door corona kwam ’t er niet van……… Mijn vader werkte in de oorlog in zowel
  “De Tijd” als in “De Vlijt”. Grootvader werkte tot aan z’n 65e in de meelfabriek. Ikzelf kwam in de jaren 70-75 in alle vestigingen van Wessanen als bedrijfsverpleegkundige. Waar blijft de tijd…….

 • Rob Boere

  Oh ja: heb nog een blauwe maandag op kantoor gewerkt: afdeling correspondentie en daarna expeditie. 1960 – 1961.

 • Rene kramer

  Leuke tyd gehad met de losse ploeg

 • M’n vader heeft er vroeger nog gewerkt plm 1956 1957 Jan Kuipers…kwam uit friesland en was er in de kost…werkte er met veel plezier . ..misschien reageerd er nog iemand die m gekend heeft …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *