De “stijl van de POV” en waarom GroenLinks dat niet lust

De VVD is een arrogante ‘Kut Partij’ van ‘corrupte slapjanussen’ die goed is in ‘liegen en bedriegen’. D66 is ‘elitair’, ‘arrogant’ en ‘hypocriet’ en bestaat uit ‘leugenaars’ en ‘draaikonten’. De PvdA is een ‘enge club’ van ‘leugenaars’ die ‘uit hun nek lullen’. GroenLinks (ook wel ‘vaaglinks’ of ‘slaplinks’) is ook een ‘gevaarlijk clubje’ waarvan fractieleider Paul Laport een ‘kleuter is die zich aanstelt’.

Een kleine bloemlezing uit het oeuvre van POV-fractieleider Harrie van der Laan. Een ‘stijl’ die niet iedereen aanstaat. Maar zonder de POV kan de gedroomde coalitie van Gerard Ram (VVD) niet doorgaan.

En de POV is niet genoeg, zonder ROSA en/of GroenLinks hebben VVD, PvdA, D66, CDA en POV geen meerderheid. ROSA werd eerder door de VVD weggestuurd. GroenLinks hield de eer aan zichzelf door niet met de POV in een college te willen hoewel ze nog wel een keertje willen praten.

Niet alleen GroenLinks had ’twijfels’ over de POV. De verkenners: “de stijl die de POV hanteert in vergaderingen en op social media wordt door velen als verstorend ervaren”.

Plooien gladstrijken

De POV heeft tegen de verkenners gezegd “in een andere rol een andere toon te kunnen bezigen” maar daarmee zijn de uitingen van Van der Laan en POV niet uitgewist. Op Twitter schreef Harrie van der Laan dat hij nog “wat plooien moest gladstrijken”, maar voor GroenLinks was dat niet genoeg:

“We zien zeer grote verschillen op het gebied van inhoud en stijl met deze partij. In de verkennende fase zijn deze twijfels nog niet weggenomen.”

En daar was Harrie dan weer verdrietig over:

“Helaas heeft alleen de fractie van GroenLinks de uitnodiging niet aangenomen en aangegeven verschillen te zien op het gebied van inhoud en stijl met onze partij. Het heeft ons verbaasd dat GroenLinks haar voorbehoud niet eerder bij de verkenners op tafel heeft gelegd.

De Partij voor Ouderen en Veiligheid betreurt het, dat in de gesprekken van de afgelopen periode de twijfel van GroenLinks niet is weggenomen. Wij hebben aan de heer Ram van de VVD aangeboden open te staan voor een verhelderend gesprek met GroenLinks om op deze manier de verschillen weg te nemen en constructief gesprekken te starten.”

GroenLinks

Paul Laport vindt wat Harrie over hem en zijn partij schrijft “niet erg complimenteus” maar staat open voor een gesprek. Wat is “niet erg complimenteus’? Een selectie:

GroenLinks (vaaglinks, slaplinks) is volgens Van der Laan “een enge club” en een “gevaarlijk clubje”, ze hebben “geen ballen”, Harold Halewijn (GL Wormerland) wordt uitgescholden voor een “intolerante mafklapper met hoogmoedswaanzin” en een “rukker”, Laport is een “kleuter die zich aanstelt”, GL “treitert ouderen” en de vrouwelijke partijleden herken je aan de “zure gezichtsuitdrukking”.

De VVD

VVD-fractieleider Gerard Ram vindt het “jammer dat er zo ver van de inhoud af vragen worden gesteld. Want de inwoner wil oplossingen en vooruitgang voor onze stad.” Over de uitingen van de POV wil hij niks zeggen, maar wel dat hij zich in het verleden bozer heeft gemaakt over de tweets van ROSA dan die van Harrie van der Laan, vooral een tweet van Hans Kuyper waarin gesteld wordt dat Wilders “ten diepste een VVD’er blijft” doet “erg pijn” volgens Ram. Wat dan weer verklaart waarom ROSA snel afgeserveerd werd.

Wat schreef Harrie over de VVD? Zijn beoordeling betreft zowel de landelijke als de lokale politiek waar hij Gerard Ram bv ook verwijt zelf de moskee in Saendelft te willen.

De VVD “maakt alles stuk wat ze aanraakt’, wat ze zeggen is “bullshit”, ze hebben “geen ruggengraat” en “verspreiden leugens”, er wordt openlijk aan Gerard’s Ram integriteit getwijfeld die zich schuldig maakt aan “kiezersbedrog”, in de verkiezingstijd “blijft de VVD Zaanstad liegen en bedriegen”, de partij is “aartscorrupt” (ReTweet) en “arrogant”, het zijn “slapjanussen”, doen aan “vriendjespolitiek”, “creëren een angstcultuur onder ambtenaren” en “hebben geen bord voor je kop maar een heel servies” en als uitsmijter is het “een Kut Partij”

D66

Fractievoorzitter (en wethouder) Sanna Munnikendam wilde niet reageren op de uitlatingen van de POV, een kleine bloemlezing:

D66 is “gevaarlijk en losgezongen”, “arrogant” en “hypocriet” (ReTweet), bestaat uit leugenaars (RweTweet) en draaikonten, gooit in Zaanstad miljoenen stuk en duwt beslissingen door de strot van inwoners, Munnikendam is een “elitaire” politicus met een “hekel aan het volk” en een “niet-aan-de wet-houder” die “miljoenen verbrast”, D66 zou een “homofoob” raadslid op de lijst hebben.

 

PvdA

Ook PvdA-fractieleider Songül Mutluer koos ervoor niet te reageren op het sociale media-gedrag van Van der Laan, een selectie:

Het college duwt beslissingen door de strot van inwoners, “verkloot” het voor inwoners, de partij “losgezongen van de werkelijkheid” en leert “geen reet” van de geschiedenis, het is (alweer) een “enge club” die uit “leugenaars” bestaat en “uit hun nek lullen”, de partij “naait” inwoners met enige regelmaat, de wethouder wonen is “niets opgeschoten”, de benoeming van Jan Hamming is het gevolg van de PvdA-banenmachine.

Stijl

De ‘stijl’ waarover GroenLinks en de verkenners (meer partijen dus) twijfelden is niet alleen op de sociale media te zien. In de regioraad zou oud fractieleider Brekelmans zich via opgestoken vingers tegen de VVD hebben gekeerd, Van der Laan diende bij de politie aanklachten in tegen blogger (en ROSA-lid) Erik Schaap en burgemeester Faber. Maar op Twitter is Harrie vooral bezig met allochtonen, asielzoekers, immigranten (“crimigranten”), (krakende) vluchtelingen en statushouders (en Zwarte Piet). In 2015 plaatste de partij deze advertentie in een huis-aan-huisblad.

Deel dit artikel:

16 reacties

 • Rob

  In het lijsttrekkersdebat kreeg ik een negatieve indruk van Van der Laan. Onwaarheden verkondigen, elke organisatie die niet in zijn kraam te pas komt karikaturiseren of ronduit schofferen, anderen niet uit laten spreken, geen constructieve houding aannemen. Zo respectloos allemaal.

  Het elkaar overschreeuwen en overstemmen is nu al ruim een decennium de standaard in de politiek, maar inmiddels wel erg vermoeiend. En je bereikt er zo weinig mee. Ik verlang heel erg terug naar de tijd dat politici, weliswaar vanuit een verschillende achtergrond toch de bereidheid tonen om er samen de schouders onder te zetten. Samenwerking op basis van wederzijds respect.

  POV in het college is geen reclame voor de plaatselijke politiek – alsjeblieft niet. Een college van VVD, PvdA, Rosa, GL en D66 of SP heeft ook een meerderheid van 20 zetels. Dat moet toch haalbaar zijn?

 • Brabozaankanter

  Als importzaankanter was ik ook bij dat lijsttrekkersdebat aanwezig,
  En mijn verbazing steeg daar met de minuut
  Ik kon mij helaas niet meer onttrekken aan de vraag of Dhr v.d Laan al eens deskundige hulp in het GGZ gebeuren heeft overwogen….
  Dat permanent boos zijn op alles en iedereen is gewoon niet gezond meer…
  Over fatsoen en respect naar andersdenkenden/andere partijen zal ik het maar niet hebben …
  Verward, noemen ze dat tegenwoordig niet zo?

 • joop tralala

  Hulde aan Groen Links, hoop dat de overige partijen op dezelfde lijn zitten. Kan mij niet voorstellen dat de meeste ouderen en anderen die toch op deze “partij” gestemd hebben daar nog achter kunnen staan. Vooral voor ouderen moeten uitspraken en publicaties van deze partij toch erg nare herinneringen uit het verleden oproepen.

 • Hans Kuyper

  “Over de uitingen van de POV wil hij niks zeggen, maar wel dat hij zich in het verleden bozer heeft gemaakt over de tweets van ROSA dan die van Harrie van der Laan, vooral een tweet van Hans Kuyper waarin gesteld wordt dat Wilders “ten diepste een VVD’er blijft” doet “erg pijn” volgens Ram. Wat dan weer verklaart waarom ROSA snel afgeserveerd werd.”

  Een opmerkelijk en voor mij onverwachte passage. Dat mijn tweet over Wilders de heer Ram ‘erg pijn’ heeft gedaan, was mij niet bekend. Hij heeft me er ook nooit op aangesproken en dat is jammer, want dan had ik hem kunnen uitleggen wat ik met die opmerking bedoelde.

  Ik was, op 12 februari van dit jaar, op Twitter in gesprek met een zekere ‘braamstruik’. De discussie ging over dit artikel van The Post Online:

  http://politiek.tpo.nl/column/nee-mark-rutte-geert-wilders-is-links/

  ‘Braamstruik’ vond dat de linkse partijen, en met name de PvdA, teveel met de VVD hadden geheuld, in plaats van op te komen voor de gewone man, zoals Wilders dat volgens hem wel deed. Braamstruik schreef mij:

  “Jij maakt een denkfout! De kabinetten Rutte kregen hun meerderheid in de eerste en tweede kamer van CDA, D66, GroenFlinks en de kleine Christelijke partijen. Niet van de PVV! Jij bent bij een verkeerd loket. Vraag maar aan de Pvda wat er gebeurt is, 29 zetels verlies.”

  Dit is de volledige tweet die ik als antwoord stuurde:

  “Als u het artikel leest, zult u moeten toegeven dat de PVV nooit een voorstel steunt waar Henk en Ingrid iets aan hebben. Daar gaat het mij om. Dus ‘Nederland weer van ons’ is een loze kreet. Ook niet vreemd, de heer Wilders is en blijft ten diepste een VVD’er.”

  Feit is dat Wilders zijn carriëre bij de VVD begon en ook nu nog vaak met die partij mee stemt. Hij blijft dus ten diepste een VVD’er. Meer wilde ik er niet mee zeggen, en meer staat er ook niet. Ik betreur het dat de heer Ram daardoor blijkbaar zo gekwetst is. En ik vind het, nogmaals, jammer dat hij mij daarop niet heeft willen aanspreken.

 • Arnold Waroux

  Het wordt hoog tijd dat Ruud Pauw van ROSA ook eens bestuurders verantwoordelijkheid durft te nemen in plaats alleen maar van door te roepe toeperen.

  • Erik Schaap

   Ik geloof niet dat Ruud Pauw zo van het ‘roepe toeperen’ is -wat dat ook moge betekenen-, maar vooralsnog heeft de VVD ROSA terzijde geschoven als mogelijke collegepartner, en niet andersom.

 • Erjee

  Fijn he, die lage kiesdrempel(…) Zijn er tenminste genoeg politici die naar je luisteren(…), of hoe zullen we die gekozenen die op de diverse lijsten voorkwamen eigenlijk noemen?

 • Jan van den Broek

  Subtiliteit lijkt niet het sterkste punt van deze partij.

 • A.J.Gigengack

  Zojuist besprak ik deze gang van zaken met een groepje Krommenier buren. Onze conclusie was dat Gerard Ram niet in staat lijkt om over zijn ego heen te stappen. Kinderachtig, niet onderbouwd, wij konden in ieder geval niets vinden.
  Van Ram komt het niet helemaal als een verrassing. Maar dat PVDA Songul en D66 Sanna bereid lijken, blind voor het verleden (en voor het heden en de toekomst, want Harrie v/d Laan verandert echt niet ineens) bij het kruisje te tekenen is een teleurstelling. Dhr. Ram heeft denk ik donders goed door dat ze bij Rosa geen ja-knikkers zijn en dat ze niet zullen buigen voor de kleine koning op zijn apenrots. Dit is de enige reden die we konden bedenken helaas.

 • Een toevoeging aan de bloemlezing van de opmerkingen van Harrie van der Laan (op de vraag van Rolstoelrijders Zaandam om zijn support voor toegankelijkheid voor ouderen en mensen met een handicap): “Jij met je groepje zielige mensen, wie ben jij nou eigenlijk?”. Deze en alle andere respectloze opmerkingen zouden voor VVD, PvdA, GroenLinks en D66 reden genoeg moeten zijn niet in een coalitie te willen stappen met de POV.

 • Arthur

  Na deze opsomming van uitspraken kan het niet helderder zijn.
  Dergelijke mensen in de politiek zijn de bijl aan de wortel van onze democratie.
  Dit vervreemd de kiezers van de politiek die toch al onder druk staat.
  Iedere zichzelf respecterende partij zou met dergelijke politici geen coalitie moeten willen vormen.
  Zelfs de vrijwel unaniem uitgesloten partijen PVV en DENK maken het niet zo bond.
  Naar mijn mening moet de VVD heel snel op zijn schreden terugkomen en ROSA als serieuze coalitiepartner accepteren.

 • joop tralala

  Gezien het gebeuren in Den Haag lijkt het mij ook problematisch om met de VVD Zaanstad (en elders in Nederland) in zee te gaan. List, bedrog en oortjes laten hangen naar multinationals kan de VVD wel eens duur komen te staan.

 • vincent

  Kan Harry van der Laan niet persoonlijk, maar als ik zijn optreden zie in de gemeenteraad van Zaanstad.
  Wat ik vaak volg via het internet, vind ik hem samen met wethouder Olthof en iemand die duidelijk en overtuigend over komt in de Zaanse politiek.
  Het was voor een oppositie partij ook vaak moeilijk als je echt goede dingen aan de orde stelt en altijd van de coalitie partijen het deksel op je neus te krijgt. Zeker als je weet dat dingen niet juist zijn of dat er continu er om heen gedraaid en als het nodig is een wethouder naar huis te sturen.
  Vind ik echt dat hij zeer slecht wordt neer gezet door deze berichten onder elkaar te zetten en ook dat je dan als partij dit zo naar buiten brengt en zegt hier door doe ik niet mee ( kijk je niet vooruit)
  zijn analyse zijn wat betreft de coalitie partijen zijn wel heel scherp maar volgens mijn wel een persoon die
  echt een hoop passie heeft een dingen goed te doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *