De Tijdgeest (Woningbouwimpuls #13)

In het voormalige kantoor van Achmea aan het Ebbehout achter het station Zaandam komt een appartementencomplex van ‘maximaal 9 woonlagen’.

De ruim 300 vrije sector huurwoningen zitten in het ‘middeldure’ en ‘hogere’ segment.

Zaanstad heeft van het Rijk € 20,6 miljoen gekregen om de woningbouwplannen te versnellen in het centrum van Zaandam en in de Kogerveldwijk. Zaanstad gaat dat besteden aan het inrichten van de openbare ruimte (parken) en de infrastructuur (parkeren, wegen). De twee gebieden omvatten 25 verschillende bouwprojecten. De Orkaan loopt al die plannen de komende weken langs. Vandaag: De Tijdgeest.

middeldure en hogere segment

Waar komt het?

Het nieuwbouwplan komt in Westerwatering aan Ebbehout 1, op het stuk tussen Grenenhout en Houtveldweg.

Zie de kaart onderaan dit artikel voor de precieze locatie.

Wat komt er?

Het bidbook van Zaanstad:

“Aan de Ebbehout in Zaans Hout komen 306 vrije sector huurwoningen.
De Tijdgeest wordt maximaal negen lagen hoog. Om hiervoor ruimte te maken wordt het voormalige kantoor van Achmea gesloopt. 75 % van de woningen bevindt zich in het middeldure segment, 25 % in het hogere segment. Onder de Tijdgeest komt een ondergrondse parkeergarage.”

Ontwikkelaar is Roodvoet BV, de huurprijzen werden eerder tussen € 720 en € 971 euro ingeschat door wethouder Songül Mutluer:

“Vooral naar dit type huurwoningen is veel vraag. De Tijdgeest voorziet daarmee in de behoefte van vooral starters en één- en tweepersoonshuishoudens. Het is belangrijk, omdat je daarmee ook de doorstroming vanuit de sociale huursector bevordert. Als mensen vanuit een corporatiewoning naar iets anders willen, moeten die andere woningen er wel zijn. Dit project helpt daarbij, waardoor er straks ook weer sociale huurwoningen beschikbaar komen.”

De naam De Tijdgeest is ontleend aan houthandel ‘De Tijdgeest’ van N.V. Houthandel voorheen Van Wessem & Co die in het Westzijderveld was gevestigd. Foto van het oude pand helemaal onder.

Hoever is het plan al?

In het pand zitten nu kinderopvang ’t Zaans Stationnetje en Victory Office Center Zaandam. ’t Zaans Stationnetje gaat eerst naar een tijdelijke locatie aan de Aubade en verhuist daarna naar het Weiteveen.

Wethouder Wessel Breunesse zegt op de MAAK-website:

“De vergunning voor De Tijdgeest is definitief, zij kunnen dus beginnen met bouwen.”

Via zijn woordvoerder laat hij weten dat alles inderdaad rond is, de sloop van het huidige pand zou dit jaar al (of uiterlijk begin volgend jaar) kunnen beginnen.

Zijn er dingetjes?

Het voornaamste is de planning, in 2019 zou begonnen worden met de bouw maar het gebouw is nog niet eens gesloopt, dus dat gaat zeker niet gehaald worden. Minstens twee jaar later dan gepland dus.

Zijn er plaatjes?

Vanaf de Houtveldweg (Strategie Architecten)
Bovenaanzicht (Strategie Architecten)
De binnentuin (Poelmanreesink.nl)
Impressie vanaf de kant van Deen / station
Het huidige gebouw
De ‘oude’ Tijdgeest, 1930 (Gemeentearchief Zaanstad)

Alle projecten op de kaart


Bekijk hier alle artikelen over de Woningbouwimpuls en hier alle artikelen over de Tijdgeest.

Bronnen: Bidbook Zaanstad, eerdere artikelen op De Orkaan, website Strategie architecten, Gemeentearchief, website MAAK.Zaanstad.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *