Westzaan krijgt er een molen bij: de Veldmuis aan de Veerzaagsloot*. Al in 2004 presenteerde Bouwbedrijf Somass het plan voor de herbouw van deze voormalige lattenzager.

Dertien jaar nadat Gé Sombroek zijn ambitieuze plan voor de herbouw lanceerde is er een koper gevonden. Het wordt geen productiemolen, maar een woonhuis waarvoor de energie met behulp van windkracht zal worden opgewekt.

Door Ron Couwenhoven

De windbrief voor de oorspronkelijke molen werd in 1689 afgegeven aan Cornelis Dircksz IJff. Deze ging toen snuif met de molen produceren. Hij deed dat op een erf ten noorden van de Papenpadsloot.

In 1738 kocht Aris Engel De Veldmuis onder de voorwaarde dat hij hem van het erf zou halen. Dat deed Engel. Hij liet de molen naar de Veerzaagsloot aan de andere kant van de weg in het Zuideinde verplaatsen. Wellicht dankte hij daaraan zijn bijnaam De Kikker.

Hieronder de molen in 1885 (gemeentearchief Zaanstad).

Het was in een opmerkelijk ‘sprongetje’ dat De Veldmuis maakte. Op zijn nieuwe locatie werd De Veldmuis lattenzager. Daar kwam in 1916 een einde aan. De schuren bleven nog tot 1977 in gebruik bij houthandel Piet Kee. Volgens Piet was de molen naar Amerika verkocht en tijdens de overtocht naar de bodem van de oceaan verdwenen, toen het schip dat De Veldmuis vervoerde werd getorpedeerd. De schuren gingen ten onder aan verval en stortten uiteindelijk in.

Met de bouw van het molentje zal in 2018 worden gestart.

* Zelfs Google weet niet waar de Veerzaagsloot ligt, maar het is waar het Zuideinde overgaat in de J.J. Allanstraat.