De wooncrisis…

De Orkaan is geen woningbouwvereniging en geen projectontwikkelaar. Dat is niet bij iedereen duidelijk. Bij een artikel over 90 nieuwe woningen in Oostzaan schreven meer dan 20 mensen dingen als: “Ik wil graag op de hoogte gehouden worden” of “Geïnteresseerd in seniorwoning of appartement”.

Maar De Orkaan is geen woningbouwvereniging en geen projectontwikkelaar. Het toont wel aan hoe hoog de nood is.

Artikelen over woningbouw, nieuwe projecten, plannen, voortgang en oplevering worden altijd erg goed gelezen. En vrijwel altijd krijgen we dit soort reacties. Zelfs artikelen van jaren geleden waarin een project wordt aangekondigd dat allang af is, krijgt nog wel eens zo’n commentaar.

Normaal gesproken laten we deze reacties niet toe maar sturen een mail aan de reageerder met de mededeling: neem contact op met woningbouwvereniging of projectontwikkelaar. Deze keer hebben we ze maar eens laten staan om te zien wat er gebeurde. (We sturen ook deze reageerders nog een mail.)

Opvallend is het aantal mensen dat aangeeft door te willen stromen naar een seniorenwoning, daar is kennelijk grote vraag naar.

Wat hier niet gebeurde, maar bij erg veel andere artikelen wel is de standaard-opmerking: “weer geen/te wening goedkope/sociale woningbouw.” Bij sommige lezers is die mening zo vastgeroest dat ze dat ook schrijven bij projecten waar een groot deel van de woningen wel sociale woningbouw is. In Zaanstad wordt overigens 30 procent sociale huur aangehouden – ook in Oostzaan en Wormerland blijft bouw van sociale huur belangrijk. En zijn projecten zonder sociale woningbouw (maar wel met ‘middenhuur’) maar ook projecten die volledig sociale woningbouw betreffen. Die 30 procent lijkt ons redelijk, de helft van de Nederlanders woont in een koophuis, en die andere helft zit uiteraard niet volledig in de categorie ‘sociale huur’.

Wonen blijft hoog op de agenda, ook bij De Orkaan. Op de foto een creatieve oplossing van de woningnood: een laagje erop bij het oude stadskantoor achter het station Zaandam. Daar komen 14 appartementen. Reageren dat u in aanmerking wil komen of op de hoogte wil worden gehouden is niet nodig. De Orkaan is geen woningbouwvereniging en geen projectontwikkelaar.

Deel dit artikel:

12 reacties

  • Ed Renkema

    Het aantal koopwoningen in Oostzaan bedraagt ca. 2700 koopwoningen tegen ca. 1350 sociale huurwoningen bij een inwonersaantal van ca. 10.000. Op basis van het aantal inwoners wordt ook bepaald hoeveel statushouders Oostzaan per jaar moet opnemen. Of dit qua sociale huurwoningen ten opzichte van andere gemeenten correct is waag ik te betwijfelen. Doordat er bij de WOV per jaar gemiddeld zo’n 40 tot 50 huurwoningen beschikbaar komen wordt het dus dringen.

    • De Orkaan

      De 2.765 huurwoningen in Oostzaan (33 procent van het totaal in 2020) zijn niet alleen sociale huur. Het CBS (de bron van de gegevens), vermeldt alleen ‘huurwoningen’.

      • Ed Renkema

        Sorry Orkaan, maar volgens de gegevens op http://www.AlleCijfers.nl zijn er in Oostzaan per 2021 1169 huurwoningen, 2.747 koopwoningen en ca. 150 onbekend.

        • De Orkaan

          AlleCijfers haalt deze data bij het CBS (dat staat er ook duidelijk op). Die 2.747 is gebaseerd op het totaalaantal woningen per 1 jan 2021 (4.100) waarvan 67 procent (ook CBS-cijfer, maar dan van 2020 omdat 2021 nog niet binnen is) eigen woning is. Dan kom je precies op 2.747.

          • Ed Renkema

            Op het gevaar af eigenwijs genoemd te worden toch een reactie. De WOV heeft in Oostzaan ca. 1060 sociale huurwoningen. Misschien kan de Orkaan dan aangeven wie de overige ca. 1700 huurwoningen in beheer heeft?

          • De Orkaan

            De rest (1.353) is huur. Daarvan zijn er dus 1.060 van de WVO. Dat is wel de grootste, maar niet de enige woningbouwvereniging in Oostzaan. Ook Eigen Haard biedt sociale huurwoningen aan in Oostzaan.

  • Siefko Julius

    Vooralsnog gaat het voor een groot deel om plannen van investeerders en woningbouwvereniging. Hopelijk kunnen die plannen in de toekomst ook echt worden uitgevoerd zodat het echte bouwen dan kan beginnen.

  • Jan Mulder

    De standaard opmerking, of die van mij, is inderdaad te weinig sociale huur omdat er altijd nog een enorm gat is dat opgevuld moet worden. Mensen huren scheef, vallen terug in inkomen etc. Een nog belangrijker punt is het type woning dat gebouwd wordt, zowel koop als huur. Dat voldoet nooit aan de wensen. Het zijn altijd veel te kleine hokjes waar veel te veel mensen in moeten wonen.

    Daar kan de gemeente wat aan doen immers kunnen zij een verordening maken waarin staat dat er alleen grote grondgebonden woningen moeten komen of in ieder geval woningen groter dan x m2. Want alleen kleine hokjes bouwen creëert heel veel sociale problemen. Bedenk maar zelf als je met 4-5 mensen in een woning van 50m2 zit dan wordt je vanzelf gek. Logisch, menselijk en te voorkomen door “normale” grote woningen te bouwen. Zoals dat vroeger ook gebeurde.

    Samengevat; ja te weinig huurwoningen EN vooral te weinig goed bemeten koop- en huurwoningen! En te weinig parkeerplaatsen!

    • Bruce Latham

      Kort samengevat: grotere woningen, zonder in de hoogte te bouwen, met ruimte op het perceel om te parkeren, maar dan wel goedkoop…klinkt niet erg realistisch, tenzij de gemeente (of iemand anders) het subsidieert. Het liefst zou ik ook in een villa wonen voor onder de 750,- per maand, maar ik denk dat de eisen die we stellen wel rekening moeten houden met de grond- en materiaalprijzen die momenteel gelden.

  • l. Boonstra

    Als je FB of andere media mag geloven is er een grote vraag naar sociale huurwoningen in de Zaanstreek. Alleen kijk je naar de samenstelling van de gemeenteraad dan kiest diezelfde Zaankanter voor Marktpartijen. Al meer dan 30 jaar terug heeft de Zaan afscheid genomen van die verliezers op de markt.
    Nog een heel ander probleem is dat diezelfde bewoners ook grassprieten belangrijker vinden dan extra woningen dus niet huilen maar zelf in de (verkiezings)spiegel kijken en constateren dat gras,minder Marokkanen beter scoren dan extra “sociale” woningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *