De Zaanstreek uit de lucht… 100 jaar geleden

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft bijna tweeduizend historische luchtfoto’s van Nederland online gezet.

Enkele daarvan zijn in de Zaanstreek genomen, waaronder een bijzondere foto van het Hembrugterrein.

De foto’s dateren van jaren twintig en dertig. Veel foto’s werden gemaakt tijdens militaire oefeningen of werden gebruikt om landkaarten te maken.

De foto van het Hembrugterrein is één van de vier foto’s van Zaandam (de andere zijn van de Wilhelminasluis en waarschijnlijk van het Zaaneiland). Van het gebeid zijn weinig foto’s omdat het een militair terrein was. Het moet een echt oude foto zijn (datering 1920-1940) omdat er nauwelijks nog een bos te zien lijkt te zijn. Het kleibos wetrd aangelegd in het begin van de vorige eeuw.

Andere foto’s zijn genomen boven Krommenie (Fort aan den Ham), Wormerveer (de vaart?) en Zaandijk (zie de reacties voor nadere plaatsbepaling).

(We lazen het bericht bij NU.nl en zochten zelf de Zaanse foto’s.)

Deel dit artikel:

6 reacties op De Zaanstreek uit de lucht… 100 jaar geleden

 1. Hein Kruiswijk schreef:

  -Nauernasche Vaart met fabriek Linoleum Krommenie.
  -Kooger Hem met daarachter de Waakzaamheid. Rechts kalverpolder met daar voor nog een puntje Hemmes. Op achtergrond 1e Julianabrug in aanbouw.

 2. EB schreef:

  Als ik het zo bekijken is de foto van Zaandijk eerder Koog aan de Zaan. Ik zie de apotheek en de vermaning overduidelijk staan.

 3. Ruud Meijns schreef:

  Misschien wat laat, maar dit is Zaandam de A.I. met het Noordzeekanaal en de Hembrug.

 4. Wendy Kind schreef:

  Wow, wat een fijn archief. Kun je uren in grasduinen. Al die foto’s bijvoorbeeld van toen er nog daadwerkelijk bommen en granaten werden gemaakt op het Hembrugterrein. De drukte, de bezigheid. Dank voor de tip, Orkaan!

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.