De Zaanstreek was 2 minuten stil…

Overal in de Zaanstreek werden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht met twee minuten stilte.

Bij de diverse monumenten in de Zaanstreek werden kransen gelegd, toespraken gehouden, gedichten voorgelezen en muziek gespeeld. Voorafgegaan door bezinningsmomenten en stille tochten.

We kregen foto’s en video’s van onze lezers uit Wormerveer, Koog aan de Zaan, Zaandam, Neck en Wormer.

Wormerveer (foto’s slideshow Michel Schermer)

Koog a/d Zaan (foto’s Wilma Vloon)

Zaandam ‘Leven met oorlog’ (foto’s Marchel Prast, tekst Henny Krijt.)

De herdenking begint met een bezinningsmoment in de Oostzijderkerk. De stille tocht, voorafgegaan door Drumband de Tamboermaten naar het monument ter herdenking van de Februaristaking in 1941 en het monument ter herdenking van de fusillade van 10 verzetsmannen op 9 februari 1945 op de Prins Hendrikkade waar kransen worden gelegd.

In het Plantsoen van het Verzet speelde het Zaans Showorkest o.l.v. dirigent Henk Ummels koraalmuziek. Met leden van de Zeeverkenningsgroepen van Scouting Elfregi Zaanstreek. Hanno Spierenburg (Zaans Showorkest) speelt de Taptoe en zijn er de 2 minuten stilte gevolgd door het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus. Quinta Zonjee-Molenaar en Willemijn Piscaer-Plein lezen de namen voor van tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen Zaandams verzetsdeelnemers, leden van de Koninklijke Landmacht, leden van de Marine en Koopvaardij en van de Joodse inwoners die in de jaren 1942-1945 gedwongen hun woningen in Zaandam moesten verlaten, weggevoerd werden en om het leven zijn gebracht.

Daarna worden gedichten voorgelezen door leerlingen van groep 8 van de Herman Gorterschool. Willemijn Pissarro-Plein draagt het gedicht ‘Lied tegen de derde Wereldoorlog’ van Huub Oosterhuis voor. Wethouder Wessel Breunesse houdt een toespraak, waarna Yara Hackman’s het Bevroren Tranen zingt.

Ook van Roberto Plein kregen we foto’s van de herdenking in Zaandam.

Wormer (foto’s in slideshow via Lex Speelman, leiding bij de Scouts van Scouting Elfregie Zaanstreek aan de Kalverringdijk.)

Neck (foto’s is Lex Speelman)

Koog aan de Zaan (filmpje Wilma Vloon)

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Eran Denger

    De Zaanstreek was 2 minuten stil… Behalve op de Vermiljoenweg. Daar reed en liep alles gewoon door net als voorgaande jaren. Kennelijk ook een soort traditie.

    • Fons Sommeling

      Zo las ik in de buurtapp van westerwatering dat daar de ijscowagen met muziek rondging om zijn ijs te verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *