Dekker Watersport (150 jaar) “Hofleverancier” (met nieuwe ‘oude’ foto’s)

Dekker Watersport in Zaandam bestaat dit jaar 150 jaar. Koning Willem Alexander heeft daarom het bedrijf het predicaat ‘Hofleverancier’ toegekend.

Zo’n 450 Nederlandse bedrijven mogen zichzelf Hofleverancier noemen. In de Zaanstreek is Dekker Watersport het zevende bedrijf dat de titel mag voeren.

UPDATE – Dekker Watersport vond zelf nog meer oude foto’s in het archief – nu ook in dit artikel.

Het betekent niet dat de koning met met zeilen van Dekker rondvaart. Bedrijven die minimaal honderd jaar oud en een belangrijke plaats innemen in de regio mogen het Koninklijk Wapen en zichzelf ‘Hofleverancier’ noemen.

In 1866 vestigde Marcus Dekker zich als zeilmaker in Zaandam. De eerste zeilmakerij maakte molenzeilen. Met een roeiboot ging men naar de molens om de maat op te nemen van de molenzeilen. Aanvankelijk werden de werkzaamheden verricht in de woonkamer van de familie Dekker op het Dampad in Zaandam.

Pakhuis M. Dekker aan de Rozengracht in het begin van de vorige eeuw. (foto Dekker Watersport)

dekker-rozengracht

Hieronder de situatie bij het Dampad rond 1950, met het bord “Dekker Zeilmakerij en Dekkleden”.

dekker-watersport-1950-dampad

Opoe Dirkje maakte de eerste vlaggen maar de handel werd uitgebreid met artikelen voor de scheepvaart en kwam er een werkplaats bij het woonhuis. In 1894 kwam zoon Marcus in de zaak, daarna zoon Jan. In 1920 zette de zoon van Jan, Gerardus, de zaak voort en in 1942 nam de zoon van Gerardus, Jan, de zaak van zijn vader over.

De firma Dekker verhuurde ook dekkleden aan de Zaanse houtindustrie. Hieronder de dekkleden in Westzaan in 1987.

dekker-watersport-1987-westzaan

In de jaren zeventig ontstond Dekker Watersport, eerst op de Rozengracht in Zaandam (foto helemaal boven is de situatie in 1992 bij het begin van de sloop). In 1983 droeg Jan Dekker het bedrijf over aan Arend Bloem. In 1991 verhuisde het bedrijf naar Oud Zaenden (jaren negentig). (foto Dekker Watersport)

dekker-oud-saenden

Eind 1995 nam Cees Prins het bedrijf over van Arend Bloem. In deze eeuw Marc en Sander Prins het bedrijf over van hun ouders. In 2003 verhuist de winkel naar de Pieter Ghijsenlaan 4 (foto Dekker Watersport).

dekker-watersport

De haven van Zaandam zag er in 1900 zo uit… (foto Dekker Watersport)

haven-zaandam-1900

De viering van het 100-jarig bestaan in De Walvis met receptie (met brandweer en chirurgen), een conference van Wim Theewis, uitstekende accordeonmuziek van Lia Belmer en een etentje voor het personeel (foto Dekker Watersport).

dekker-100-jaar

Op vrijdag 25 november reikt Dennis Straat, wethouder Economie en Toerisme van Zaanstad, het predicaat uit aan Marc en Sander Prins.

Andere ‘Koninklijke’ Zaanse bedrijven zijn Joh. Schol (Zaandam), Drukkerij Van Wijk (Oostzaan), Zaanlandia Bekker Blik (Krommenie), Van Zijp Juweliers (Zaandam), Vouwkartonnages Remmert Dekker (Wormer) en Piet de Wit Tweewielers (Wormer).

De historische foto’s komen uit het gemeentearchief Zaanstad en van Dekker Watersport.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *