Delta Pianotrio: meesterlijke musici

Je verjaardag vieren door met jouw feestvierders naar een Nieuwe Huys-concert in De Vermaning in Zaandam te gaan: dat is nog eens een mooi cadeau om te geven en te beleven!

Zo ging het er zaterdagavond aan toe: de helft van de stoelen was gereserveerd voor ‘een partijtje’. En wat kregen zij – en de rest van het publiek – een prachtig concert door het sprankelende Delta Pianotrio te horen!

Door Winnie de Wit – foto’s Jan Lapére

De musici zijn jong, werken hard en spelen met grote intensiteit. Gerard Spronk bespeelt de viool licht, alsof het geen enkele moeite kost, celliste Irene Enzlin speelt ingetogen en Vera Kooper danst over de toetsen en je leest de muziek van haar gezicht af.

Het programma was een mooie mix tussen bekend werk aan begin en eind – Pianotrio in E nr 28 van Joseph Haydn en Pianotrio nr 1 in D mineur opus 49 van Felix Mendelssohn – en daar tussenin Plainscapes van de Estse componist Peteris Vasks. Een werk dat oorspronkelijk geschreven was voor viool, cello en vierstemmig, tekstloos koor, maar dat hij bewerkt heeft voor pianotrio.

Volgens organisator Roel Stern wordt Vasks veel gespeeld, maar waarschijnlijk dan niet zozeer in de Zaanstreek. Het werk beleven met je ogen dicht was als een wandeling door een prachtig natuurlandschap, met vogelgeluiden, een stromend beekje en de wind, die soms zacht en rustgevend, maar op een ander moment angstaanjagend hard en wild om je oren woei.

Een prachtig citaat van Peteris Vasks sierde het programmablad: Wellicht bevat mijn muziek droefheid, maar het bevat ook heel wat optimisme en idealisme. Schoonheid en harmonie zijn zeldzaam in het leven, maar mogelijk in de muziek… Ik ga door het pessimisme heen om uiteindelijk ‘Ja’ te kunnen zeggen tegen de schoonheid van de wereld.

Een boodschap waaruit we hoop en troost putten, in deze voor de Koerden in Syrië zo afschuwelijke, meedogenloze tijd.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *