‘Stop killing children’, ‘Allahoe akbar’, ‘Boycot Israel’, ‘Free Palestina’, ‘From the river, to the sea, Palestine will be free’, ‘Israel is terrorist’ klinkt het op het Stadhuisplein van Zaandam. Vandaag, donderdag 26 oktober, rond 18.00 uur verzameldeen zo’n 120 mensen zich daar.

De Zaanse afdeling van BIJ1 demonstreert samen met de Palestijnse Gemeenschap Nederland, Palestijns Huis en BDS Nederland om de “aandacht te vestigen op de schrijnende situatie van Palestijnse slachtoffers in Gaza en om te protesteren tegen de plannen van de vervoerregio om bussen te laten rijden van EBS in de Zaanstreek.”

In de tocht werden behalve leuzen tegen Israël (“Vrij Palestina, Stop de Genocide”, “Bombing Kids is not Self-Defense”, “It is not a war, it is Genocide”), BIJ1-borden veel Palestijnse vlaggen meegedragen, daarnaast waren Egyptische en Syrische vlaggen te zien. Het protest tegen de Israëlische busbedrijf Egged Bus Systems (EBS) bleef beperkt tot enkele borden.

De tocht over de Gedempte Gracht was aan de zuidkant (C&A, Hema, ZARA) zodat de demonstratie niet direct langs de voormalige synagoge voerde. Er liepen opvallend veel kinderen en jongeren mee in de tocht.

De demonstranten gingen via de Gedempte Gracht en de Dam naar de Burcht waar een podium was van waaraf het volk werd toegesproken. Na een eerste toespraak in het Arabisch sprak een vertegenwoordigster van de pro-Palestine-organisatie BDS Nederland: “De blokkade is niet van vorige week. Gaza is al 16 jaar geblokkeerd, met medewerking van de Nederlandse overheid.” Daarna kwamen onder meer vertegenwoordigers van DENK, het Palestijnse Huis en BIJ1 aan het woord.

BIJ1-lijsttrekker Edson Olf, de opvolger van Sylvana Simons, sprak over 75 jaar ontmenselijking, huizenroof, etnische zuivering en moord, “we weten dat Israel een Apartheidsstaat is.” Nederland is volgens Olf medeplichtig aan de onderdrukking van de Palestijnen, “daardoor heeft Israel vrij spel om mensenrechten te schenden.” En ook de EBS-concessie werd aan de kaak gesteld: “De Zaanstreek heeft hier schuld aan door de bussen van EBS hier rond te laten rijden.”

Ook Melchior Mattens van de PvdD voerde het woord: wij zijn hier bijeen om een gitzwarte reden, mensen in Gaza zijn nergens veilig. Dit moet stoppen en wel nu. Het is een geweldsspiraal dat de wereld al 75 in z’n greep heeft.” Mattens kondigde aan dat de raad van van Zaanstad direct aan de slag zou moeten met het EBS-concessie. “maar het simpelweg verscheuren van het contract is geen optie. Maar we willen gedegen onderzoek naar de rol van EBS.” Mattens wil kijken of de Vervoerregio onder het contract uit zou kunnen.

Hier vind je de foto-slider:

Een meerderheid in de Tweede Kamer zegt de kreet ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ oproept tot geweld. Het zou een oproep zijn om Israël te vernietigen:

We vullen dit stuk aan waar nodig en mogelijk. 

Door: Edwin Kleiss, Merel Kan, Piet Bakker en Bas Sommeijer