Demonstratie voor Abdullah Öcalan in Zaandam

Vanaf de Stichting Volksraad Mezopotamya aan de Symon Claesstraat via Peperstraat, Kepplerstraat en de Wibautstraat en de Oostzanerdijk trok vandaag een demonstratie door Zaandam naar Amsterdam-Noord.

De demonstranten vroegen aandacht voor Abdullah Öcalan, één van de oprichters van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die al 23 jaar in Turkije in gevangenschap zit.

De demonstratie was aangemeld bij Zaanstad en onder strikte voorwaarden toegestaan door burgemeester Hamming. Zo zijn er meerdere gesprekken geweest met de organisator van de demonstratie en was er volop politie aanwezig.

Tijdens de demonstratie werden anti-Turkse leuzen geroepen (vooral gericht tegen president Erdogan).

Vanwege zijn betrokkenheid bij de PKK werd Abdullah Öcalan door een Turks gerechtshof ter dood veroordeeld. Zijn straf werd later onder druk van de Europese Unie omgezet in levenslang. Öcalan is vrijwel permanent geïsoleerd, en heeft slechts sporadisch contact met zijn advocaten en familie (Wikipedia).

Volgens de website Bianet is onlangs een verzoek afgewezen om de isolatie van Öcalan en drie andere PKK-vertegenwoordigers op te heffen. Zij hebben al sinds maart 2021 geen contact met advocaten of familie.

Ook in het Duitse Frankfurt werd gedemonstreerd aldus Koerdisch Nieuws:

“Koerden en hun vrienden uit vele landen van de wereld zullen dit jaar van Amsterdam naar Zaandam, van Zaandam naar Amsterdam en van Frankfurt naar Saarbrücken marcheren naar aanleiding van de jaarlijkse herdenking aan 15 februari 1999, de dag dat PKK-leider Abdullah Öcalan werd ontvoerd uit de Griekse ambassade in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, in strijd met het internationaal recht.”

Foto en video van Tessa Berghouwer.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Eleonora Hovhannisjan

  Een uitstekende initiatief, dat dictator weg moet. Petje af!!!

  • Osman Nuri

   De pkk heeft jaren lang terroristische aanslagen gepleegd met vele burgerslachtoffers in Turkije en dat krijgt recht op demonstratie in Europese landen. Overgrote deel van de koerden staan niet eens achter deze militie want ook vele Koerdische families zijn onderdrukt, bedreigd en ontvoert door deze terroristen en hier staan ze dan met vlaggen. Ik weet niet eens waar ik moet beginnen met hoe gestoord dit eigenlijk is.

   • Zeynel Devrim

    De meeste mensen die in Turkije wonen en zeggen dat ze Turks zijn, zijn niet eens Turken. Onderzoek hun verleden, de meesten van hen zijn Koerden, Armeniërs, Grieken en Joden.

    Het nieuwe Turkisme, dat 100 jaar geleden werd opgericht, werd gevormd in Engeland en was gebaseerd op de ontkenning en assimilatie van andere volkeren met een ultranationalistische mentaliteit.

    Om deze reden is het antwoord van Osman Nuri het product van een klassiek, skullistisch begrip dat andere volkeren ontkent behalve het Turkse nationalisme.

    Osman Nuri zegt deze dingen, maar hij is zich er niet van bewust dat hij in Nederland is, waar tientallen landen probleemloos leven.

    Door de PKK te terroriseren, verbergt hij de bloedbaden die de Turkse staat al 40 jaar uitvoert. Vorige week heeft de Turkse staat Shengal, waar Yazidi’s wonen, het Maxmur-asielkamp in Zuid-Koerdistan en plaatsen waar burgers in de regio Derik in Rojava wonen, gebombardeerd met gevechtsvliegtuigen.

    • Zahra Veensma

     Volkeren die willen leven onder democratisch confederalisme worden stelselmatig aangevallen, omdat 1.de ideologie afkomstig is van Abdullah Ocalan en dus PKK. De Yazidi’s worden aangevallen omdat ze het democratiscnk dat h confederalisme omarmen. Hetzelfde geldt voor de volkeren in Noord-Syrië, die ook constant onder bombardementen gebukt gaan. IK lees momenteel voor mijn studie een boek hierover (geschreven door Abdullah Ocalan). Eerlijk, ik zie zelf wel brood in dit systeem van democratisch confederalisme. Het zou een oplossing kunnen zijn voor het Midden-Oosten. Maar zeg nou zelf, welk land is gebaad bij vrede in het Midden-Oosten. 🙁

 • An van leegh

  Ik heb geen idee waarom ze dat HIER demonstreren… Ik heb er te weinig kennis van… Maar het lijkt wel of ze de ene alleenheerser tegen de andere zouden willen ruilen… Maar dan nog…. Hoezo in Nederland demonstreren? Blaf je dan niet gewoon tegen de verkeerde boom? Spreekwoordelijk.

 • W. Elsschot

  Osman Nuri, eerst de Koerden een land beloven en dan die met geweld afpakken en hierna moorden,deporteren, bombarderen(door stiefdochter van Ataturk, Sebahat Gokce, nog wel) etc.
  Turkse staat heeft hun identiteit afgepakt en Koerden volledig geassimileerd waardoor het normaal is dater veel Koerden zijn, als je al nog van een Koerden kan noemen zich niet geassocieerd voelen met de Koerdische beweging.

  Na al het moorden, onderdrukken etc vind jij het vreemd dat een volk in Nederland tegen deze barbaarse gedrag demonstreert.

 • Alparslan konak

  @orkaan echt jammer dat jullie mijn reactie niet plaatsen en dat hoor ik vandaag veel dat er meerdere reacties niet geplaatst zijn maar wel pro PKK reacties, hoeveel heeft het gekost?

 • De Orkaan

  We hebben 4 reacties niet toegelaten (waaronder die van jou) omdat ze niet voldoden aan onze richtlijnen: scheldpartijen, persoonlijke aanvallen, wartaal, of anoniem.

  Die van jou begon meteen met een persoonlijke aanval inclusief gescheld. Da’s eenvoudig: dat willen we niet.

  Dat we daar goed aan hebben gedaan, bewijst bovenstaande reactie waarin wij beschuldigd worden van het omgekocht zijn door de PKK. Wij kunnen daar wel tegen maar hebben gewoon geen zin om de reacties open te stellen voor dat soort onzin en kwalijke beschuldigingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *