Oud-wethouder Dennis Straat (VVD) en Jantine Kriens, voormalig PvdA-wethouder in Rotterdam, worden formateur in Zaanstad. Zij gaan een coalitie in elkaar zetten met POV, PvdA, VVD, ROSA, GroenLinks en CDA.

Zondag 24 april starten de inhoudelijke formatiegesprekken. Volgens het persbericht van Zaanstad hebben Straat en Kriens “een schat aan bestuurlijke ervaring, zowel op landelijk als gemeentelijk niveau.

De zes partijen die met elkaar door willen hebben samen een meerderheid van 25 van de 39 zetels.

Het persbericht:

“Jantine Kriens groeide op in Zaanstad en kent de gemeente goed. Daarnaast heeft ze jarenlange ervaring in het openbaar bestuur. Zo werd ze raadslid voor de PvdA in Rotterdam in 2002 en later ook wethouder en eerste locoburgemeester. Ook was zij directeur van de VNG. Ze is momenteel onder andere werkzaam als voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Vestia, voorzitter bestuurlijke adviesgroep crisis- en herstel toeslagen bij het ministerie van Financiën, en commissaris bij HVC.

Dennis Straat kent de gemeente Zaanstad als oud-wethouder goed. Hij heeft kennis van de regio en de lokale overheid door zijn ervaring als waarnemend burgemeester van Landsmeer en weet hierdoor boven de partijen te staan. Ook was hij gedeputeerde voor de provincie Utrecht. Momenteel is hij werkzaam als programmamanager opvang vluchtelingen Oekraïne in de gemeente Edam-Volendam.”

Over Kriens (“oma van zes”) schreven we nooit, over Straat des te meer.

Lees ook: