Derk Peeters, jarenlang de ‘hof-fotograaf’ van De Typhoon, is vanmorgen, maandag 3 april, overleden. Dagblad Zaanstreek meldde vanmorgen het overlijden van de 77-jarige Peeters.

Behalve Typhoon-fotograaf was Derk columnist voor De Zaankanter (Derk in Uitvoering), tekstschrijver voor Joop van den Ende Producties (Henny Huisman Soundmix Show), uitbater van café’s Moustache (naar zijn snor) en Boule Plaisir (Jeu de Boules aan de Zaan) – waar nu De Toog zit.

Door Piet Bakker

In 1972 ging ik voor De Typhoon werken. En als ergens een foto bij moest, kreeg je te maken met Derk. Derk was zonder concurrentie de meest aanwezige fotograaf waar ik ooit mee te maken heb gehad. Hij bemoeide zich niet alleen met de foto maar vaak ook met het evenement dat hij vast moest leggen. En op de redactie was hij niet iemand die onopgemerkt bleef.

Op pad met Derk was een evenement op zich. Tijdens een bijeenkomst van de Motor- en Autoclub Zaanstreek, in Atlantic in Krommenie, fluisterde Derk mij toe: “moet je opletten, ik stuur het bestuur de hele zaal door”. Hij stelde zijn fototoestel scherp op een hoek van de zaal, en ik zag hoe het bestuur zich langzaam die richting op bewoog om toch vooral op de foto in De Typhoon te komen. Toen ze allemaal in de hoek waren verzameld, richtte hij zijn apparaat op de volgende hoek, het bestuur verplaatste zich. En vervolgens nog twee maal waardoor ze weer op de oorspronkelijke plek stonden. Uiteraard gebruikten we een heel andere foto voor de krant.

Derk kon heel goede foto’s maken maar had er niet altijd even veel zin in. Bij een bezoek aan de Scouting-boerderij De Stierop in Marken-Binnen bleek dat we met de roeiboot naar de overkant moesten, en pas na een uur weer terug konden. “Veel plezier” zei Derk, draaide het raampje van zijn auto open, ‘klik’ en weg was hij.

Toen bij het opspelden van een koninklijke onderscheiding in het bejaardenhuis in Koog aan de Zaan Derk pas ter plekke was toen de burgemeester weg was, had hij daar een eenvoudige oplossing voor. Op de foto stond wel de kersverse ridder met zijn orde, maar de opspeldende hand was van de Typhoon-verslaggever.

Derk in actie, 3e van links, tussen Reinier den Adel en Hein Dik in Nauerna. Foto uit Orkaan-archief.

Na medische problemen bleek het fotograferen lastig te worden. Derk begon ‘stukkies’ te schrijven, en dat ging hem eigenlijk nog beter af. Hij bleek een multi-talent met veel gevoel voor taal. Woordspelingen schudde hij probleemloos uit de mouw.

In café Moustache (later Boule Plaisir) was hij in z’n element achter de bar – hij mat zich later niet voor niks de bijnaam Dik Lulmeijer aan. Toen een klant tien minuten had geaarzeld met z’n bestelling (“Hebben jullie Famous Grouse? Hebben jullie Cointreau? Hebben jullie witte Port?), en uiteindelijk zei “geef mij maar een biertje” moest Derk ook een minuutje nadenken… “Dat hebben we toevallig in huis” repliceerde hij.

De afbeelding boven is gemaakt door Jan Schoen in 1986 toen De Orkaan (destijds op papier) een fictief Dagboek van Derk bevatte.


Nieuwsblad De Zaankanter besteedt woensdag aandacht aan de overleden columnist. Afgelopen week schreef Derk nog ’Tot volgende week’ vanuit zijn ziekenhuisbed. “Helaas was Derk daarin te voorbarig” schrijft hoofdredacteur Kees Klinkenberg:

Een mediaman pur sang. Naast fotograaf, kroegbaas, Henny Huisman fluisteraar, maar ook vader en man. Een streekgenoot ook van uitersten. Een tussenweg bestond er eigenlijk niet. Je was fan of niet. Zijn schare volgers was groot.

Wij als Nieuwsblad en u als lezer zullen zijn bijdragen enorm gaan missen. ’Het was een goed mens’ nu schrijven levert meteen de gedachte op dat hij dat gepareerd zou hebben met ’Dat heb je me anders nooit gezegd’.


Hieronder een foto uit oktober 2016, met links Henny Huisman, tijdens een wedstrijd waarbij Derk en Henny in de jury zaten. Het is de omslagfoto van de Facebook-pagina van Derk.