Detailhandelsvisie Zaanstad onder vuur

Advocaten van Lidl, DEKA, Van der Gragt en Kleingouw (Heiligeweg-locatie Krommenie) hebben bezwaren ingediend tegen de plannen van Zaanstad om de vestiging van supermarkten aan banden te leggen.

Volgens de Lidl en DEKA is het beperken van de vestiging van nieuwe supermarkten in strijd met de wet.

Zaanstad wil de groei van supermarkten beperken:

“In beginsel geldt dat supermarktinitiatieven die gericht zijn op nieuwvestiging, uitbreiding van bestaande vestigingen of relocatie buiten de hoofdstructuur niet gewenst zijn.”

AH mag één XL-supermarkt bij het ZMC bouwen maar: “meer dan één XL-supermarkt is in Zaanstad niet wenselijk” Over die plek van de ‘oude’ AH schreef Zaanstad:

“In verband met de komst van een XL-supermarkt bij het nieuwe ziekenhuis zal de hier gevestigde supermarkt worden verkleind.”

AH liet ons eerder al weten dat zoiets helemaal niet zeker was, Zaanstad hield voet bij stuk:

“er zijn afspraken gemaakt met Albert Heijn over vestiging bij het ZMC en de bijbehorende verkleining van de vestiging aan de Vrieschgroenstraat/Vermiljoenweg”.

Ook bij de Aldi ging het mis. Aldi verhuist volgens Zaanstad van het Zuideinde in Koog a/d Zaan naar de Dorpsstraat in Assendelft – maar volgens Aldi zelf (en in de praktijk) zijn ze naar de Scholtenstraat verhuisd – een locatie die volgens de Detailhandelsvisie niet is toegestaan.

DEKA en Lidl

Aldi en AH trekken zich van die visie – en gemaakte afspraken – niet zoveel aan. Dat komt omdat de Detailhandelsvisie geen wettelijke status heeft in bestemmingsplannen. Dat wil Zaanstad veranderen en daarom hebben bedrijven hun advocaten in stelling gebracht.

Poelmann van den Broek (namens Lidl – een supermarkt die nieuwe vestigingen in winkelcentrum Gibraltar en aan de Scholtenstraat opende en dichtging aan de Westzijde en Spitsbergen):

“Volgens LidI kan het ontwerpbestemmingsplan niet worden vastgesteld, omdat deze in strijd is met de wet.”

Grotere DEKA-supermarkt Wormerveer

Gijs Heutink Advocaten treedt op namens Plein 13 Beheer B.V. (Wormerveer) en Schiethaven B.V (Zilverschoonplein). Op beide plekken zit een Dekamarkt, en beide willen uitbreiden. Op Plein 13 (Dekamarkt XL) in Wormerveer moet de uitbreiding op de eerste verdieping komen.

Aan het Zilverschoonplein moet de supermarkt aan voor- en achterkant worden uitgebreid. De uitbreidingen zouden volgens de nieuwe regels onmogelijk kunnen worden, dus:

“Door een supermarkt te verbieden, terwijl andere vormen van detailhandel ter plaatse wel zijn toegestaan, wordt in strijd gehandeld met de Dienstenrichtlijn, de gemeenschapstrouw, de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.”

Heiligeweg

Ook treedt deze advocaat op namens Kleingouw Vastgoed, eigenaar van Heiligeweg 71-75 in Krommenie en Dorpsstraat 344/344A en 348/348A in Assendelft (bij garage Dunnebier). Dat daar geen supermarkt mag komen vinden ze onterecht. Dat er op de Dorpsstraat 707 (plannen voor een nieuwe Aldi) wel één mag komen vinden ze trouwens ook niet kloppen.

De advocaat van Van der Gragt wil dat de ‘oude’ Aldi’s aan het Zuideinde in Koog a/d Zaan en de Beethovenstraat in Zaandam niet onder de nieuwe regeling gaan vallen.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Emmy

  Ik hoop dat ze het redden en die hele verfoeide detailhandelvisie naar de prullenbak verwijzen! Bedacht door ambtenaren die nooit boodschappen doen en niet in de Zaanstreek wonen.

 • Erik Esteie

  Wat ik uitermate vreemd vind is dat de gemeente schijnt te kunnen bepalen wat voor soort ondernemerschap waar mag plaats vinden

  Als het gaat om een gevaarlijke onderneming(chemiche stoffen, brandgevaarlij enz) dan kan ik het nog begrijpen, maar als de gemeente gaat bepalen of ik wel of niet een broodjeszaak*(of een supermarkt) mag openen op een plek die niet in hun straatje past dan krijg ik een vreemde smaak in mijn mond

  We hebben het hier over vrij ondernemerschap oftewel concurrentie, ik vind het prima als men elkaar dood concurreert en naast elkaar zit, moge de beste winnen

  Het wordt helemaal belachelijk als de gemeente gaat bepalen dat er op een bepaalde plek niet meer dan drie kleding zaken mogen komen, of horeca, zie het bericht over het vermaledijde cultuurcluster, in die omgeving mogen er in ene niet meer dan drie “hoogwaardige” horeca zaken komen(donercompany?, Subway?)

  En de gemeente bepaald dan wel even wat die zogenaamde hoogwaardige horeca is?

  Het wordt tijd dat dit college met het riool putje afgevoerd wordt en nooit meer terugkomt!

  Ik vrees echter dat dit een landelijke trend is en dat de gemeenteraad niets meer is dan een trekpop van het landelijke beleid…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *