Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) heeft groen licht gekregen om de AZC-pontons aan de Gerrit Bolkade in gebruik te nemen. Volgens de gemeente zou het COA deze week starten met het ‘stapsgewijs inhuizen’ van de eerste asielzoekers. Het COA is een stuk concreter en laat aan ons weten dat de eerste asielzoekers vandaag bij de Gerrit Bolkade zullen aankomen.
Er is veel te doen geweest om de AZC-pontons, in de aanloop naar de ingebruikname van de pontons werden er gebreken geconstateerd met betrekking tot de (brand)veiligheid en stroomvoorziening. Inmiddels heeft het COA aan de eisen van de gemeente voldaan om de locatie veilig en verantwoord in gebruik te nemen.
De knelpunten zaten hem in onder andere de veiligheid van de constructie van de pontons, ook waren er problemen op de kade. Zo was er een brede spleet te zien tussen beide pontons en waren er op de kade geen voorzieningen voor bijvoorbeeld blusleidingen en de aanzuigleiding voor bluswater. Verder waren de kasten voor reddingsboeien en brandblussers leeg.
Ook ontbraken inspectiecertificaten en/of opleverrapporten van alle brandveiligheidsinstallaties, waardoor de werking van de installaties niet was aangetoond. Dit was onder andere het geval bij de brandmeldinstallaties, automatische brandblusinstallaties en ontruimingsinstallaties. De Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland heeft geconstateerd dat de belemmeringen op het niveau van brandveiligheid zijn opgelost.
Stroom
Er bestond onenigheid tussen het COA en Zaanstad over het stroomplan. Het COA wilde grotendeels dieselaggregaten gebruiken, terwijl Zaanstad inzette om walstroom. In samenwerking met infrabedrijf Equans en netbeheerder Liander is, met goedkeuring van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en de Provincie Noord-Holland, een tijdelijk stroomplan gerealiseerd. Deze voorziening maakt gebruik van walstroom en biodieselgeneratoren.
Het tijdelijk stroomplan heeft een looptijd van zeven maanden (tot juni 2025). Ook is er een definitief stroomplan ingediend en goedgekeurd. De komende maanden wordt gewerkt aan de aanleg van warmtepompen, accu’s en zonnepanelen voor het realiseren van het definitieve stroomplan.
De laatste werkzaamheden die de gemeente nog moet uitvoeren aan de kade zijn volgens Zaanstad in de afrondende fase. Zo zijn werkzaamheden aan de bestrating en het hekwerk ‘nagenoeg afgerond’. Er ontbreekt nog wel een duidelijk herkenbaar looppad en de markeringen tussen het fiets- en looppad. Dit gaat over het deel tussen de Cornelis Bruynzeelweg en de Stormhoek. Deze werkzaamheden starten op 2 december 2024 en het is de bedoeling dat het voor 20 december 2024 afgerond is.
Grote druk
Opvang past eigenlijk niet in de bestemming van het gebied waar de pontons drijven. Om opvang mogelijk te maken moest er een omgevingsvergunning worden verleend. De omgevingsvergunning is inmiddels door het college van Zaanstad verleend, waardoor niets meer de opvang van de asielzoekers in de weg staat. Vanwege de grote druk op andere opvanglocaties zal het COA volgens de gemeente per direct, maar stapsgewijs, beginnen met het verwelkomen van de eerste asielzoekers.
Op de pontons is plek voor in totaal 1.000 mensen. Eerder schreven we al dat er voornamelijk Syriërs worden opgevangen maar ook mensen uit Eritrea en Somalië. Daarnaast zullen er ook politieke vluchtelingen uit Turkije en Iran komen wonen. In principe zullen de pontons vijf jaar in gebruik blijven, met een optie van twee jaar extra.
Update 13.16 uur: Na telefonisch contact met het COA blijkt dat ‘deze week’ ruim genomen is. Volgens het COA zullen de eerste asielzoekers namelijk vandaag aankomen bij de AZC-pontons. Dit gebeurt niet met bussen vol maar in kleine groepjes of zelfs individuen.
Door: Rick Nieborg, info: persbericht gemeente Zaanstad, raadsinformatiebrief Zaanstad & eerder nieuws op De Orkaan (lees hier ons dossier), foto: Rick Nieborg.
Wel fijn dat ze eindelijk gebruikt kunnen worden, want daar nutteloos liggen is ook wel wat.
Als Zaankanters mogen we hier trots op zijn met deze bijdrage om het probleem op te lossen. Ter Appel wordt zo ontlast. De mensen hebben een redelijke tijdelijke opvang. De spreidingswet werkt zo. Prachtig
Ik zat te denken: zijn de pontons ook stormbestendig? Dat wordt een roerige eerste avond en nacht voor die memsen... (ik dacht, om die reden, gaan ze er vast overmorgen pas in maar nee)