Dier & Recht roept op: ontmoedig Kortebaandraverij Assendelft

De Stichting Dier & Recht ‘advocaat van de dieren’, heeft per brief aan Zaanstad aandacht gevraagd voor het leed dat paarden zouden ondervinden in de drafsport. Zij vragen de gemeente om de kortdraverij in Assendelft te ontmoedigen. 

De stichting stelt dat de paarden pijn en stress beleven door de ‘trainingsmethodes en dwangmiddelen’ die worden toegepast om het paard te laten presteren. Pijnsignalen zouden hierbij vaak niet worden herkend. Signalen van pijn en stress zijn onder meer zichtbaar oogwit, open mond en opgetrokken lippen, opengetrokken neusgaten en trillen.

Stichting Dier & Recht werd in 2006 opgericht door Varkens in Nood. Zij proberen gebruik te maken van juridische mogelijkheden om dieren te beschermen. 

Het huidige bestuur van Harddraverij Vereniging Assendelft trekt nog maar sinds kort de kar. Zij namen het stokje over van Rotary Zaanstad dat het zo’n 30 jaar organiseerde. Op hun site valt te lezen dat de stichting dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft staan:

‘Niet alleen in Assendelft maar bij alle kortebaandraverijen in Nederland staat dierenwelzijn bovenaan. De officiële instanties als de NDR en de Kortebaanbond zien hierop toe. Tevens staat het onderwerp “dierenwelzijn” in de vergunning(aanvraag) uitgebreid beschreven. In Assendelft is een ruim stalterrein gelegen waar de paarden worden verzorgd. Hier is onder andere vers stromend water aanwezig. Ook zijn er gedurende de gehele dag van de kortebaan een dierenarts en een hoefsmid aanwezig. Bij extreme hitte wordt een kortebaandraverij in het kader van het welzijn van de paarden, afgelast. Hiervoor is een speciaal hitteprotocol geschreven waar iedere organisatie zich aan dient te houden.’

Door: Merel Kan, brief Dier & Recht, foto: Pascal Fielmich

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *