Dit komt achter de ABN-Villa in de Westzijde

Gisteravond werden in het Tolhuys aan de Zaan circa dertig buurtbewoners geïnformeerd over het nieuw te bouwen appartementen-complex achter de prachtige ABN-villa aan de Westzijde 114.

Architect Onno Vlaanderen tekende voor het gebouw van zes verdiepingen hoog (18,2m) dat aan de Zaan moet verrijzen.

Hoewel het ontwerp enig applaus ontving, maakten de buren uit de Ruyterhoek zich kwaad omdat het blok hen het zicht op de Prins Bernhardbrug zou ontnemen.

Hans Ewout Kuyper twitterde een foto. Met daarbij de eerste indruk: wat hóóg!

Wij hebben vanmorgen de architect en de ontwikkelaar om beter beeld gevraagd, dit bleek moeilijk. De villa zelf zal, ontdaan van latere aanbouw, worden gerestaureerd.

Dit schreven wij eerder over de plek.

 

Deel dit artikel:

28 reacties

 • Bas

  Wat een afschuwelijk lelijk gebouw. Nietszeggend, en komt ook aan de Zaan te staan.

 • Frieda

  het lijkt wel een modern bankgebouw, kan echt beter hoor, 4 etages lijkt met het maximum.

 • Hans Hoeve

  Tjo, wat een trieste zaak. Laatste stukje groen langs de Zaan weg. de zon eerder weg voor appartementen Het Dok. En dan zo’n lelijk ontwerp met 6 etages.

 • Gerda Timmer

  Als dit project op z’n Zaans inverdan wordt gebouwd en niet direct aan de Zaan, dan blijft er ruimte voor groen en staat bebouwing in lijn met huidige appartementen rond Ruijterveer en Ruijterhoek. Hoe logisch zou dit zijn?

 • Ruud (brabozaankanter)

  Wat een lelijke Betonnen jaren 70 doos
  Dat kan volgens mij veel en veel mooier en beter
  Kan er niet gewoon en mooi park/recreatie terrein voor kleinere evenementen aangelegd? met aanlegplekjes en en paviljoen voor eten en drinken ?
  Of een Zaanse Stadscamping, Wil ik wel campingbaas worden 😉 ik zoek toch nog werk.

 • Czaar Peter

  Eerste indruk: wat hoog!!!
  Zaanstad moet aan de behoefte van Amsterdam voldoen, Amsterdammers worden door de hoge prijzen de stad uitgejaagd, dus Zaanstad moet bouwen om aan die behoefte te voldoen, betaalbare woningen waar in Zaanstad behoefte aan is worden niet of nauwelijks gebouwd.
  Neem nou de Tsaar, de Romanov, de Makelaar en de Rozengrachttoren van 14 hoog (das pas hoog!!!!!), ik zou wel eens willen weten waar de gefortuneerde kopers vandaan komen, gewoon hoeveel Zaankanters wonen daar of komen daar te wonen?
  Hoeveel Zaankanter geven een 4 ton of meer uit aan een appartement

  • Pieter de Vente

   Inmiddels best veel en iedereen is toch wel welkom neem ik aan? Of is Zaanstad alleen voor de Zaankanters?

   • Joop Tralala

    Als er meer gebouwd zou worden voor de mindere en modale inkomens in Zaanstad is er geen bezwaar tegen de 4 ton of meer mensen. Maar helaas de centjes blijven een rol spelen en hoe meer hoe liever de gemeente vergunningen uitstrooit.

 • Boon

  Ik begrijp het geweeklaag niet zo. Er is een schreeuwend tekort aan woningen en dan klaagt men steen en been dat er weer een gaatje wordt volgebouwd. Maar ook dat wil de burger want het veld moet goren blijven en is de keuze dus volplempen in de huidige bebouwing en dan maar de lucht in.

  • themx

   Precies, mensen die het hardst schreeuwen om vogeltjesland te behouden, klagen het meest over woningtekort, de prijzen en dat de gebouwen te hoog worden. wat een ironie. Meer woningen op dezelfde hoeveelheid grond… gek dat het dan hoger wordt 😉

 • Gert Schouten

  We lijken niets van het verleden geleerd te hebben. #niet mooi #wees zuinig op/met de Zaan #dat kan veel beter

 • Jaap Meeuwsen

  Brrrr, dat is een goeie voor de volgende verkiezing lelijkste gebouw van de Zaanstreek.
  Maakt zeker kans de ZMC parkeergarage voorbij te streven.

 • Joop Tralala

  Meer woningen voor mensen tot en met een modaal inkomen prima. Maar dit oerlelijke appartementen complex zal voor de gewone burger onbetaalbaar zijn en hoort zeker niet op deze plek. Probeert men de “Zaanse” bouw weer in te voeren wordt een dergelijkl monster op een mooi stukje Zaandam neergezet. Schande!

  • themx

   Meer degelijkheid kost meer geld.

   • Joop Tralala

    Dus alleen voor de “gefortuneerden”! Trouwens nergens iets over degelijkheid gelezen.

    • themx

     Yup als jij details moet maken op een gevel als vakman, en je kan een eenvodige afwerking hanteren ben je minder uren kwijt als dat je allerlij ornamenten in het hout moet bewerken. Doordat dit meer tijd kost, betaal jij automatisch meer, oftewel de “gefotuneerden” zoals jij noemt (noem het zelf hard- werkenden) kunnen het wel betalen. Dus wil je woningen bouwen voor de man met het modaal inkomen, dan zal je geen woningen bouwen met grachtenpand afwerking, aftewel krijg je dit soort gebouwen.

     Dan is er nog de factor locatie. De grond is duurder in het centrum dan bijv in poelenburg. Ook dit zal jij betalen.

     Overigens (kan aan mij liggen) maar is er al een vraagprijs bekend?

     • Ruud (brabozaankanter)

      Had dat nu eerst ff uitgezocht,….nu haalt u uw eigen betoog grotendeels onderuit…;-)

 • N Kuyt

  Hoe is t mogelijk, de reeds bestaande appartementen worden benadeeld door bouw AAN de Zaan, afspraak uit verleden is gelijk bouwen met complex Ruijterhoek zodat er geen uitzicht wordt aangetast en de waarde van de appartementen is niet in geding. Mogelijke oplossing bouw in terrasvorm aflopend naar de Zaan eindigend in EEN verdieping nabij de zaan de hoogste gelijk met complex Ruijterhoek, met garage onder de appartementen

 • Eelco

  De Zaanoever was ooit een parel. Afgelopen decennia is er veel moois verdwenen en lelijks voor teruggekomen. Het werd vaak gezien als ‘slechts’ de achterkant van winkels en bedrijven, zie ook b.v. de Vinkenstraat, lelijk door de achterbouw van de winkels. En dan heb je nu de kans om deze ontwikkeling om te buigen en maak je er weer iets monsterlijks van. Tuurlijk kost het geld om iets moois te maken, maar kwaliteit levert ook iets op. Een mooiere, sfeervolle buurt levert ook wat op. Kijk hoe b.v. de Klauwershoek een stuk sfeervoller is geworden. Langzaam proberen b.v. de stichting Monet in Zaandam of Stichting Stadsherstel weer wat moois terug te brengen. Zo jammer dat dan verderop die ontwikkeling weer keihard de andere kant op gaat. Kan dit project nog gestopt worden?

  • Ruud (brabozaankanter)

   Laten we dat maar van harte hopen…

  • Is dit een oude DDR architect? Van deze triestheid heb je toch echt niet terug. Dit mag zeker niet langs de Zaan maar ook niet langs de Elbe of Spree. Dit mag nergens.

  • Boon

   Ja als je genoeg biedt.

   • hans

    niet heel blij mee,waarom zo hoog(afgezien of het mooi of lelijk is)
    een mooi uitzicht op de bomenrij verdwijnt hier voor ons (het dok) en voor de bewoners aan de westzijde is het geheel geen fraai gezicht.

    • Boon

     Ik ga in herhaling, wil je geen hoogbouw dan zal je in het veld moeten bouwen. De Groene Maffia heeft daar een verbod op doorgedrukt . En om met van Speyk te spreken : Dan maar de Lucht in. Het is heel simpel je bent voor het 1 of het ander. En niet maaren.

     • Boon

      Ik heb iets vergeten. Je kunt de druk natuurlijk ook uit de Randstad wegnemen door werkgevers te verplichten de periferie van dit land op te zoeken.
      Nu gaat dat niet op voor de kolen/benzine overslag maar een constructeur ,bank, electronicahandel of verzekeraar kan ook in Groningen,Friesland,Limburg ,Drenthe of ZeeuwsVlaanderen zijn handel uitoefenen. Daarvoor hoef je niet op fietsafstand van de Dam te zitten.

 • rj

  Mopperen heeft weinig zin maar is wel begrijpelijk. Zolang geld regeert en niet het gevoel heeft ieder het nakijken.

  • Boon

   Om een oude tekst even aan te passen. In gevoel kan je niet wonen. Als je dit dus niet wilt moet je ook aandragen hoe dan wel. Alleen Njet helpt niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *