Dit komt op Gasfabriekterrein Krommenie

Omwonenden van het oude gasfabriekterrein aan de Zuidervaartdijk in Krommenie hebben in meerderheid gekozen voor het nieuwbouwplan De Rolreder.

Het plan bestaat uit 50 nieuwbouwwoningen waarvan 15 bestemd voor sociale huur, 12 seniorenwoningen en 23 woningen “in het betaalbare en middeldure segment”.

Het complex wordt gebouwd door projectontwikkelaar VOF Horizon Ontwikkeling (Timpaan/Bot Bouw). De plannen van Ooms en Combinatie Dekker Bouw/De Geus zijn afgevallen.

De buurt kon kiezen uit drie ontwerpen. De voorzitter van de Bewoners Vereniging Krommenie-Oost (BVKO) Martijn Nanning zegt in het persbericht van Zaanstad:

“Als omwonenden vinden wij het belangrijk dat het kleinschalige karakter van ons buurtje behouden blijft. Wat wij waarderen, is dat we daadwerkelijk invloed hadden. Onze inbreng is terug te zien in de randvoorwaarden die de gemeente stelde voor dit project. En dat we uiteindelijk zelf bepaalden welk ontwerp het straks wordt, is supermooi. De hoge opkomst bij de stemming laat zien hoe betrokken de buurt is.”

Bij de stemming brachten 125 inwoners van de 198 adressen uit de omliggende straten hun stem uit. De Rolreder kreeg 60 van de 125 stemmen.

Vorig jaar werd het terrein voor minstens € 1.887.000 aangeboden, de eis was toen ook 30% sociale huur.

Binnenkort sluit de gemeente de overeenkomst met de projectontwikkelaar. Daarna volgt de bestemmingsplanprocedure. Na het vaststellen van het bestemmingsplan kan de ontwikkelaar een omgevingsvergunning aanvragen. Naar verwachting worden de woningen in 2024 opgeleverd.

Bij een rolrederij werden zeildoeken gemaakt voor onder andere de scheepvaart. Toen die verdwenen kwam hier de gasfabriek die rond 1970 gesloopt werd.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Erwin vredenburg

    Die arken staan niet ingetekend op die plattegrond. Worden de nieuwe bewoners niet geïnformeerd over die arken die daar liggen?

    • De Orkaan

      Als je heel goed kijkt zie je links onderaan de contouren van één woonark, maar er liggen er natuurlijk meer. Bij ‘artist impressions’ verdwijnen nogal eens details.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *