Dit wordt de nieuwe Essalam moskee

De plannen voor de nieuwe Marokkaanse Essalam moskee aan het Madagaskar in Zaandam zijn een stapje dichterbij gekomen.

Zaanstad is gestart met de procedure om af te wijken van het bestemmingsplan om nieuwbouw van de moskee mogelijk te maken.

In 2014 werden al de eerste plannen ingediend, in 2016 werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning aangevraagd. In de loop van 2018 kwam er een kink in de kabel na onrust onder omwonenden waarop ook een discussie in de gemeenteraad ontstond.

De uitkomst was dat er een mediation-traject met omwonenden werd gestart en de raad de toezegging kreeg dat zij het laatste woord krijgen. De mediation is inmiddels zonder afspraak over de bouw beëindigd, wel zijn er afspraken over parkeren gemaakt. De gemeenteraad moet een verklaring van ‘geen bedenkingen’ afgeven.

Strijdpunt was vooral de omvang van de nieuwbouw en mogelijke overlast voor omwonenden. Die omvang wordt nu duidelijk uit de plannen. De nieuwe moskee krijgt twee lagen met een vloeroppervlak van 275 m2, dat is 2,3 keer zoveel als in de oude situatie (120 m2). Het bruto vloeroppervlak wordt bijna drie keer zo groot: van 160 m2 naar 457 m2.

Het aantal gebedsplaatsen gaat van 100 naar 190. De moskee heeft nu ongeveer 120 leden. Er komt een aparte ruimte voor vrouwelijke moskeebezoekers, die maakten tot dusver gebruik van een klaslokaal in het gebouw.

Door de nieuwbouw schuift de moskee 4 meter op richting Den Uylweg, de groenstook waarop gebouwd wordt, zal door de gemeente aan de moskee worden verkocht. Nu wordt deze gebruikt door handboogschutterij Czaar Peter.

De moskee wordt 7,25 hoog, daarom moet ook het bestemmingsplan aangepast worden omdat de maximale hoogte daarin 5 meter is.

moskee madagaskar 2


Bronnen: Ruimtelijke onderbouwing van de plannen op de website van Zaanstad (pdf van 133 pagina’s), eerdere berichten op De Orkaan, moties van POV en DENK.

Deel dit artikel:

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *