Dit wordt het nieuwe sluiswachtershuisje in Zaandam

‘We zijn gestart met een prachtig project. Dit plaatsen we naast de Groote Sluis in Zaandam’ twitterde Jan Willem van Kaaijk Metaalbewerking vorige week trots.

Het gaat om een klein onderkomen voor de vrijwilligers die de sluis bedienen en het vervangt de container die er nu staat.

Architect Paul Kramer ontwierp het stoere gebouwtje dat staat op een stalen frame, en dat wordt omhuld door een opengewerkte staalplaat van CorTen. CorTenstaal wordt bruin, maar roest daarna niet door. Kramer:

‘Het roestbruin past heel mooi bij de bestaande sluishuisjes. Er is een balans tussen bonkig stoer en elegant. Het staal wordt aan de binnenkant uitgelicht, zo kijk je er niet alleen overdag doorheen, maar ook in de avond en ’s nachts.’

Sluishuisje-Kramer-2

Zaans feestje
Aannemer Marcel Schaap uit Zaandam gaf Kaaijk de opdracht voor het staalwerk.

Jan Willem Kaaijk:

‘Volgende week starten we met de staalconstructie. Daarna de spanten en dan de staalplaten waar nog heel wat 3D detailleringswerk aan is te doen alvorens deze op waterstraalsnijmachines gesneden kunnen worden.’

Het huisje mag klein zijn, het zit bomvol geschiedenis. Als je beter kijkt, dan zie je een plattegrond: het gaat om Zaandam in 1812, ten tijde van Napoleon. Rechts ontdek je de Zaan met onderaan de Hogendijk. De zeskanten zijn molens. De plattegrond werd getekend door Lion Charmant.

Sluishuisje-Kramer

De verwachting is dat het huisje er in april al zal staan. Het komt haaks op de twee monumentale sluishuisjes te staan en na restauratie van de Groote Sluis wordt het geheel opgetild en geplaatst in de lengterichting.

Sluiswachtershuisje 1935

Sluiswachtershuisje 1935. De foto komt uit het gemeentearchief van ZNSTD

 

 

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *