Dit wordt het nieuwe #Wormerveer: De Pijl herrijst

Waterrecreatie, woningbouw, steigers, hoogbouw? De plannen voor het nieuwe Brokking, om precies te zijn voor Fabriek De Pijl, zijn weer concreter geworden.

Er is al zelfs een filmpje waarin een impressie te zien is van hoe het gaat worden.

De kern van het Brokking-complex, de voormalige veekoekenfabriek De Pijl uit 1930, blijft grotendeels behouden. De silo’s en andere gebouwen, die daar in de loop der tijd aan zijn vast gebouwd, gaan weg’. De Pijl wordt weer in zijn volle glorie zichtbaar gemaakt. De fabriek krijgt een nieuwe functie als appartementengebouw. Hieronder een ‘artist impression’ van het resultaat:

de pijl nieuw

Aan de zuidzijde van De Pijl (Het Arsenaal) komen 57 woningen aan het water, rondom drie insteekhavens.

insteekhavens brokking

In “De Tuin” komen 42 Zaanse woningen, getekend in ‘Zaanse retrobouw’ maar “het is nog allerminst zeker of de woningen zo zullen worden ontworpen”

de tuin

Niet alles is probleemloos op te lossen. Er is veelgeld nodig, ook omdat het terrein vervuild is, zoals uit een recente raadsinformatiebrief is te lezen.

Het terrein is zwaar vervuild omdat het in het verleden is opgehoogd met sintels en slakken die verontreinigd zijn met zware metalen en asbestvezels. Tevens bevat het slib in de insteekhaven aan de Zaan nog de nodige zware metalen, PAK en minerale olie.

Hier het filmpje:

Op de kaart zijn dit de plannen voor het hele gebied.

kaart brokking

 

Deel dit artikel:

24 reacties

 • martin schaap

  prachtig plan, het is te wensen dat ook iets dergelijks wordt ontwikkeld voor de Vlijt, de oude meelfabriek.

 • mieneke de vries

  Als het klaar is zijn er minder haventjes, minder aanlegsteigers, minder bomen, minder parkeerplaatsen, minder faciliteiten. Maar, zonder dat is het nog steeds een mooi plan. Succes ermee!

 • Hans

  Even vluchtig bekeken, lijkt me geen sociale woningbouw, maar eerder een tikkie yuppengebied! Wat ze eerst in dorp westknollendam met o.a. Waterwoningen wilden realiseren.

 • Hans Metselaar

  Weer een prachtig plan, lijkt wel weer op het plan van jaren terug met de waterwoningen in Westknollendam. Lijken me niet echt sociale woningen, maar eerder weer redelijk yupachtig.

 • marion

  Mooie plannen, wel zeer prijzig tot onbetaalbaar voor de gewone man. Helaas wordt er voor de ecologische structuur naar de overkant, buren, wormerland verwezen. Waar dus ook op die plek bouwplannen zijn. Ook hier zal uiteindelijk het groen verdwijnen.

 • Van dat plan kan een mooie maquette gemaakt worden!

 • Raamdaam

  Heel jammer dat de ware kracht van het complex, de ensemble-werking van cultuurhistorische periodenverbinding, hier wordt genegeerd. Het lijkt weer alsof een enkel element uit de rijke context wordt gebruikt als excuus voor het creëren van een eenzijdige neoliberale ontwikkeling voor bewoners en gebruikers met een vaarbewijs ! Overigens wel fijn dat nu ook bij ontwikkelaars begint door te dringen dat voor Retrozaanse bouwsels de uiterste verkoopdatum aan het verlopen is.

  • Hans Kuyper

   Laten de retrozaanse bouwsels in dit plan nu net geprojecteerd zijn op de plek van een uniek stukje buitendijks land…

  • Barend

   Vooruitgang! Wat nu als de mozaïsche én tricolorische ensemble-uitwerking het moet hebben van het vroeg/vééltelate-bicultureelschofferende prejaculerende “RAAMdaam”-denken? Ik kan u verzekeren dat zelfs de zelf verbannen (niet geheel onbelangrijk te vermelden) Fethullah Gülen zich zal laten welgevallen tot het fronzen van 1 zijner wenkbrauwen bij het horen van dezer gesmeden nieuwbouw in W’veer. Edoch zal navenant het neopreens-gladoorgiaans metafysi-veni-vidi-fietsysche denken de muzak overstemmen, waarvoor hulde, waarvan akte en waardoor ritmische peristaltische balansen gevonden zouden kunnen worden.(als men wil).

   Al met al zal het een enorme verbetering zijn voor dit achtergebleven gebiedje. Eindelijk na al die jaren stilstand komt er beweging daar aan de dijk. Zelf mogen ervaren vanuit de vlijt kijkende hoe het poldergebied tot noorderveld omgeturnd werd. En yep; zelfs deze toen nog jonge ziel had ergens toch wel pijn in het hart. Het is de vooruitgang die noopt tot…dacht ik maar. “De ster” bleef daarmee in mijn beleving een bruine dwerg die iedereen over het hoofd zag. Wie weet trouwens wat er gebeurt met dat gruwel-eiland verderop?

 • Broekjevol de 3e

  Mooi hoor, wel fijn dat je dan ook eens wat kan doen met je vaarbewijs. Nu nog eens een fatsoenlijk stukje op de Zaan waar je gas mag geven en we zijn er.

  @Barend

  Wat met dat eilandje? Die ligt er al zo bij sinds ik mij kan herinneren. Naar mijn weten meer dan 20 jaar. Wat zat daar ooit?

 • Rob

  Jammer dat die nieuwbouwwijk ontsloten wordt via het dijkje naar Westknollendam en niet via Wormerveer. Dat dijkje was één van de laatste plekken in Z’stad Noord waar je rustig kon fietsen en van (het restant aan) natuur nog kon genieten. Die dijk zal dan een racebaan worden en met rustig fietsen is het daar gedaan.

 • Dunja

  Weet iemand hoe het er nu voor staat? Is alles al iets concreter geworden?

 • Leo de Kam

  Mooi plan om industrieel erfgoed te behouden. Zal een mooi en misschien iets te elitair buurtje worden tegen een foeilelijk bedrijventerrein! Met enige heimwee denk ik dan aan mijn wandelingen langs dit dijkje met prachtig uitzicht over het nog open Noorderveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *