Dit wordt het nieuws in 2023 (#10): 6 jaar Jan Hamming

Een 6-jarig jubileum is normaal gesproken niet iets om te vieren of bij stil te staan. Behalve bij een burgemeester. Na 6 jaar loopt namelijk de ambtstermijn af. En bij burgemeester Jan Hamming van Zaanstad gebeurt dat in september 2023*.

Normaal gesproken wordt die ambtstermijn wel verlengd, maar dat gaat niet automatisch. Er is daarvoor een procedure en een protocol (met een uitleg van 114 pagina’s).

Voordat het allemaal zover is moet Hamming op bezoek bij Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en velt de raad een oordeel over zijn functioneren. Ook mag de raad een verlanglijstje maken voor de komende 6 jaar.

Officieel gaat het zo:

“De zittende burgemeester weegt af of hij voor herbenoeming in aanmerking wil komen en, zo ja, onder welke condities. De gemeenteraad formuleert een oordeel over het functioneren van de burgemeester in de vorm van een aanbeveling inzake de herbenoeming.

De commissaris van de Koning ziet toe op de kwaliteit van het herbenoemingsproces, pleegt zo nodig overleg met betrokkenen en brengt advies uit aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de aanbeveling van de gemeenteraad.”

Eerst praat de burgemeester met de Commissaris van de Koning. Daarna stuurt Van Dijk een brief aan de raad. Dan wordt ook duidelijk of Hamming door wil en dan is de raad aan zet. Ergens in mei moet de aanbeveling van de gemeenteraad klaar zijn.

Lees ook:

* In de eerste versie van dit bericht stond dat de ambtstermijn afliep in juli. Dat klopt niet, toen werd weliswaar bekend dat Hamming burgemeester werd. Maar hij werd pas op 27 september geïnstalleerd.

En bekijk hier Jan Hamming door de jaren heen.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Frits de Wit

    Zie het slappe optreden van Hamming in de documentaire over het hek op de weg op de Hemkade. De mensen kunnen niet ongehinderd hun woning in of uit.

  • Mari Boer

    Zes jaar was te doen, twaalf lijkt mij wat te veel. Zaanstad heeft een krachtige burgervader nodig.
    Nog zes jaar gezeur over een hek op de openbare weg, daar zit niemand op te wachten..
    Als zulke zaken zoveel negatieve publiciteit opleveren en zoveel tijd opslokken vrees ik het ergste voor de stad die zoveel beter verdient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *