Dit wordt het nieuws in 2023 (#5): Zwarte Piet-controle?

Op 9 november 2022 schreven we: “Zaanstad mag geen subsidie meer geven of op een andere manier steun verlenen aan Sinterklaas-comités die bij hun intochten of andere activiteiten Zwarte Pieten in plaats van roetveegpieten inzetten. Een motie met die strekking werd door een meerderheid (21 stemmen) van de raad aangenomen: PvdA, DENK, ROSA, SP, PvdD, GL, CU, D66 en POV’er Nino Keijser.”

Die motie moet dus uitgevoerd worden, maar hoe?

Nu kunnen lokale comités subsidie aanvragen via ‘voorjewijkie’. Daar moet je eerst aantonen dat je zelf geld hebt georganiseerd waarna de gemeente het bedrag (tot een bepaalde grens) verdubbelt.

Maar gaat Zaanstad zelf controleren (vooraf?) of de juiste roetveegpieten worden ingezet en er geen traditionele Zwarte Pieten meelopen? En hoe herken je die? Schmink? Kroeshaar? Oorbellen? Rode lippen? Witte kraag?

En als die toch meelopen, gaat Zaanstad dan de subsidie terughalen? Kan dat? Het lijkt een onuitvoerbare motie. Maar de partijen die voor waren, zullen zeker om uitvoering vragen.

Diverse Sinterklaas-comités zetten het afgelopen jaar traditionele Zwarte Pieten in, met Westzaan als koploper. Maar ook in Krommenie en Koog werden ze gespot De roetveegpieten van de Burcht werden door de Piet-spotters van Zaankanters Tegen Racisme (ZaTeRa) overigens als niet roetvegerig genoeg gezien.

Lees ook: Geen subsidie meer voor zwarte Zwarte Piet

Deel dit artikel:

Een reactie

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *