Dodenherdenkingen in Zaanstreek druk bezocht: foto-overzicht

Op veel plekken in de de Zaanstreek werden gisteravond de doden herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Alle bijeenkomsten werden druk bezocht, na 70 jaar is de oorlog kennelijk nog niet vergeten. Burgemeesters en wethouders van alle Zaangemeentes spraken bij de vele oorlogmonumenten in de Zaanstreek.

Hieronder een impressie in foto’s, verzameld via mail, Twitter en Facebook.

Om om 14:00 was er een herdenking op op de Joodse Begraafplaats aan de Westzanerdijk. Er werd gesproken door burgemeester Faber (hele toespraak hier te lezen).

joodse begraafplaats3

joodse begraafplaats

In het Koogerpark sprak wethouder Jeroen Olfhof bij het verzetsmonument. De talrijke aanwezigen bezochten ook het monument aan de Leeghwaterweg (de tocht over de brug staat op de derde foto).

koogerpark

olfhof koogerpark

Maud van Bussbach

In Krommenie werd de bijeenkomst gehouden bij het monument aan de Noorderhoofdstraat. Kinderen lazen gedichten voor, wethouder Dick Emmer hield een toespraak.

krommenie2

krommenie3

In Assendelft werden bloemen gelegd bij het monument bij de St. Odolphuskerk. O.a. door leerlingen van basisschool De Rank.

assendelft_mark damman

de rank

De grote herdenking in Zaandam was bij het Verzetsplantsoen, de tocht ging van de Oostzijderkerk via de Wilhelminabrug (monument Februaristaking, foto 4) en de plaquette aan de Prins Hendrikkade. De onderste foto laat het Gedenkboek-monument in het stadhuis zien.

verzetsplantsoen

verzetsplantsoen2

verzetsplantsoen sabrina bons

staakt 2015

gedenkboek 4 mei

In Wormerveer hield wethouder Rita Visscher de toespraak bij het Monument aan de Zaan, ook het monument aan de Provincialeweg werd bezocht. Er waren veel belangstellenden aanwezig zoals op de tweede fot0 te zien is.

rita visscher

wormerveer

In Wormer werd langs het monument van badmeester Jan Kuijper gedefileerd waarna burgemeester Peter Tange de toespraak hield bij het monument op de hoek van de Zaandammerstraat en de Dorpsstraat. Tristan, leerling van OBS Weremere droeg zijn gedicht voor bij herdenking in Wormerland. Ook in Wormer veel belangstelling.

wormer2

wormer tristan

In Westzaan werd de druk bezochte herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk gehouden. Wethouder Addy Verschuren hield de toespraak.

westzaan 4 mei

herdenking 4 mei westzaankl

Hier het monument in Oostzaan na de kranslegging.

oostzaan 4 mei

(foto’s: Merel Kan, Robert van Tellingen, Geralt Lammers, Juf Jacq, Mark Damman, Sabrina Bons, Hotspot Wormerveer, Sandra Looren De Jong, De Orkaan, Sanna Munnikendam, Maud van Bussbach, Kelly Horn, Albert Brinkman, Maria de Groot, Karin Timmerman, Geke van de Kamp.)

Waarschijnlijk krijgen we nog meer foto’s – en misschien zelf een filmpje – de pagina wordt dan bijgewerkt.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *