Doek valt voor Zomer Kabinet 2021

Niet Stichting Hart voor het Twiske tackelt festival Lente-Zomerkabinet via haar gang naar de rechter, het zijn de maatregelen rond Covid-19 die eventementen tot midden september verbieden. 

De organisatie reageert teleurgesteld: 

‘Dat we Zomer Kabinet niet kunnen organiseren, bedreigt ons kleine en onafhankelijke bedrijf, net als andere partijen in de cultuursector, financieel in haar bestaan. Daarnaast hebben we wederom maandenlang voor niks gewerkt.’ 

Het festival lag onder vuur omdat het wordt gehouden in Natura2000-gebied. De harde muziek, de lasers en de meer dan dertigduizend feestgangers die verwacht werden, waren een doorn in het oog van natuurgroeperingen. 

De organisatie van het festival richt nu haar pijlen op het pinksterweekend van 4 & 5 juni 2022. Mensen die al kaartjes hebben gekocht kunnen deze bewaren voor die datum, of ze kunnen hun geld terugkrijgen.

Of het kort geding ‘voorlopige voorziening’ dat Hart voor het Twiske heeft aangespannen dinsdag door zal gaan is nog niet duidelijk. José Berkhof van de stichting vertelt:

‘Dat was bedoeld om tijdens het lopende onderzoek naar de natuurvergunning die voor 5 jaar aan de organisatie van het festival is vertrektrek, het festival te verbieden. In theorie zou eind september nog een festival georganiseerd kunnen worden. Maandag weten we waarschijnlijk meer.’

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Monique Zonneveld

  Goed nieuws voor het Twiske. Voor de ondernemers niet leuk, maar waarom perse ondernemen in een natuurgebied. Mensen zijn tever doorgeschoten. Festivals horen plaats in de arena of op stadspleinen. Niet in natuurgebieden of parken.

 • Ed Renkema

  Goed nieuws, nu nog een verbod op overnachten en festivals in een natuurgebied.

 • Caroline Boone

  Dat het Zomer Kabinet nu niet plaats kan vinden (door de Covid maatregelen) is mooi maar biedt geen structurele oplossing.
  Wat mij betreft moet de zaak zeker alsnog voorkomen en kan/moet de rechter hier een structurele uitspraak over doen.

 • Sinclair van Oort

  Erg jammer. Hoop dat het volgend jaar gewoon doorgaat. Lente/zomer kabinet is het pareltje van de Nederlandse cultuur. We mogen van geluk spreken dat het in het Twiske plaats vind.
  Ik vind het erg kort door de bocht door maar te zeggen dat alle festivals moeten worden verboden in het twiske. Ik denk dat het juist veel jongeren introduceert in het recreatiegebied twiske.
  Veel mensen hebben ook een verkeerd beeld van het festival. Ze denken dat het misteryland in oostzaan is maar het is vele malen kleiner. Heeft minimale aankleding en de helft van de acts zijn bandjes of live acts. Een verbod zou een verschraling in het Nederlandse cultuur landschap betekenen. Nog geen eens sprekend over onze regio

  • Ed Renkema

   Verschraling in het Nederlandse cultuur landschap??? Wat dacht van je verschraling van een natuurgebied door festivals???

   • Sinclair van Oort

    Het vergunningstraject is streng genoeg om de natuur te beschermen. Het verbieden van festivals en verlaagt de inkomsten en we krijgen er dan echt iets anders voor terug. Ik denk dat met lentekabinet en welcome to the future er al minder evenementen zijn dan in andere natuurgebieden.

 • Michel de Boer

  Hoop linkse lui hier…

  Jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *