Dominee Sjaak Visser op de bres voor synagoge

Zondag 29 januari wordt door het hele land de Holocaust herdacht, zo ook in de Zaanstreek

Maar er is een datum eerder die erom schreeuwt stil te staan bij wat er zoveel jaar geleden is gebeurd…

17 januari 1942, werd Zaandam als eerste gemeente in Nederland Jodenvrij gemaakt. Het was een ijskoude dag die het begin van het einde betekende voor 171 van haar inwoners.

Precies 75 jaar later zal dominee Sjaak Visser van de Noorderkerk in de muziekkoepel op de Gedempte Gracht, vlakbij de Synagoge, een houten plank met een Hebreeuwse tekst onthullen. Exodus 15 vers 17: “U brengt hen naar de berg die uw domein is, Heer, en daar zult u hen planten, in uw eigen woning, het heiligdom door u gebouwd”.

Het is de bedoeling deze houten plank met de Hebreeuwse tekst aan een vertegenwoordiger van het Gemeentebestuur aan te bieden als aanmoediging om door te gaan met de door veel partijen gedeelde wens: maak van de synagoge een huis van verbinding.

Iedereen is welkom vanaf 10:00 uur op dinsdagmorgen 17 januari.

Hieronder een van de korte documentaires die Monumenten Spreken maakte over het lot van de Joods/Zaanse gemeenschap.

fotofragment gemeentearchief Zaanstad

Hier vind je eerdere stukken die wij over de synagoge schreven.

 

Deel dit artikel:

6 reacties

 • dirk

  ” maak van de een huis van verbinding. ” …….???

 • yede

  er zitten nu toch winkels in? en al hele lange tijd geen geloofsgebouw meer zou dus geen goed idee zijn omdat nu in deze tijd terug te willen. maak er een zaans paradiso van voor alle zaankanters

 • @yede: De synagoge zal niet meer als gebedshuis worden ingericht. Indien het lukt om het gebouw aan te kopen, zal in ieder geval het middenstuk in oude luister worden hersteld en er komen uit te zien zoals het ooit bedoeld was. Restauratie is de opzet, niet het herinrichten van een synagoge.

 • Siem

  Er een Joods museum van maken zou toch geweldig zijn. Net als in Amsterdam het Historisch Joods museum. Even stil staan bij verleden.Ben daar geweest met mijn klein zoon. Hij zij toen, opa dat moeten ze in Zaandam ook doen zo’n museum.

 • Pim Ligtvoet

  Wat een goed idee, een Zaans Joods Museum! In de stad die de eerste in Nederland was waaruit tijdens de bezetting de joodse bevolking werd verjaagd (17 en 19 januari 1942). De tekst die dominee Visser aanbiedt aan het gemeentebestuur staat overigens, onleesbaar gemaakt, in Hebreeuwse letters op de gevel van het synagogegebouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *