Theaters, musea, Bieb en bios weer open

De tijdelijke extra lockdown-maatregelen waardoor theaters, bibliotheken, bioscopen, musea, zwembaden en andere locaties twee weken dicht moesten, zijn per 19 november opgeheven.

De evenementen worden wel met strenge regels omgeven: maximaal 30 bezoekers, mondkapjes, geen ondersteunende horeca en afstand houden.

We informeerden bij Zaans Museum, De Bieb, de Bullekerk, Zaantheater, Nieuwe Huys Concerten, Zaans Groen, Weefhuis, Molenmuseum, Honig Breethuis, De Fabriek, Theatermijn, Roots aan de Zaan, Monet aan de Zaan, Natuurmuseum, Heemtuin en de Stadsboerderij…

Wat is er te doen en hoe ging het de afgelopen periode?

Nieuwe Huys Concerten

Roel Stern, de man achter de Nieuwe Huys Concerten in de Vermaning in de Westzijde:

“De afgelopen weken/maanden waren tijden van twijfel, versuffing ook, groeiend besef dat het nooit meer zo wordt als voorheen en dat dat voor een deel ook goed kan zijn.

Maar wat we voorlopig kunnen verwachten voor live muziek is dat het een exclusief gebeuren wordt, voor een hogere prijs, en dat musici het slachtoffer dreigen te worden. Lagere honoraria voor veel te weinig concerten, waar harder voor moet worden gewerkt (2 of zelfs 3 keer spelen op een avond). Wie gaat dat volhouden? Er gaat veel aandacht en geld naar de zalen en de fondsen. maar de musici moeten de klappen opvangen.

Hier in Zaandam gaan we door zolang het kan. De mensen die komen luisteren zijn zo enorm blij, dat het ondanks alles toch heel zinvol lijkt om mee bezig te zijn.

 • 21 november: om 19.15 en 21.00, Vermaning Zaandam: Dudok Kwartet speelt Brahms, Kurtág en Messiaen reserveren en info: www.nieuwehuysconcerten.nl
 • 12 december: lunchconcert door David Kweksilber, solo-baritonsax en basklarinet, met nieuw voor hem geschreven stukken en improvisaties. Vermaning Zaandam, 11.30

Theatermijn

Rik Nanne van Zaans Toneelhuis Theatermijn schrijft:

Wij hebben het afgelopen jaar, net als veel anderen, nieuwe manieren gevonden om theater (mogelijk) te blijven maken. Met live-stream optredens, video-projecten i.s.m. andere theaters in de wereld, theaterlessen via Zoom of in het Koogerpark en TheaterThuisbezorgd.

De toekomst zal nog wel even in het teken van corona staan en wij hebben geleerd dat we niet moeten streven naar terughalen hoe het was, maar met een nieuwe blik naar nieuwe mogelijkheden kijken: wat kan wél? Dus dát gaan wij doen! Onder andere met onze korte theatercursussen voor volwassenen, workshopdagen en – tijdens de kerstdagen – een coronaproof editie van ons teksttheaterfestival 3×10. Ondertussen repeteren er diverse groepen en makers in onze studio’s of worden er lessen gegeven.

 • 27 november: MIJNtoneelleesclub. In samenwerking met uitgeverij it&fb kiezen we elke maand (nieuw) Nederlands toneelwerk om samen – hardop! – te lezen en er daarna over van gedachten te wisselen.
 • 28 en 29 december: Toneeltekst Festival 3×10 met teksten van schrijverscollectief Zonder Kora. Geïnspireerd op de drie geesten uit de klassieker A Christmas Carol van Charles Dickens schrijven zij een visie op hoe de wereld was, is en zal worden. Dit drieluik wordt geregisseerd door verschillende talentvolle regisseurs en uitgevoerd door een mix van jonge en volwassen spelers uit de Zaanstreek.
 • Vanaf november 2020: Mix ’n Match: 4 kort en krachtige blokken theaterlessen om uit te kiezen.

Zaantheater

De deuren van het Zaantheater zijn door de coronacrisis al sinds 12 maart gesloten of staan slechts op een kiertje voor een beperkt aantal bezoekers. Het is een hectisch en onzeker jaar waarbij het theater continue heeft gekeken naar wat er wél mogelijk is.

Achter de schermen zijn de medewerkers momenteel druk bezig en niet alleen met het verplaatsen van voorstellingen. Er zijn ook artiesten en gezelschappen die meerdere keren komen spelen in het Zaantheater in de aangepaste setting voor 30 bezoekers en er worden zelfs nog nieuwe voorstellingen bijgeboekt (de actuele voorstelling ‘Alles Komt Goed’ van theatergezelschap Orkater is maar liefst acht keer te bewonderen op 15 t/m 18 december.)

Een selectie:

 • 20 en 21 november om 19.30, Theater Utrecht & Dox – ‘Quake’
 • 23 en 24 november om 19:00 en 21:00, Jakop Ahlbom Company – ‘Vielfalt’
 • 26 november om 19 en 21, De Dansers – ‘Shake Shake Shake’
 • 29 november om 11:00, 12.45, 14.30, 16.15, Jeroen van Veen – The Best of Einaudi Ligconcert
 • 2 december om 16:00 en 20.15, Aaf Brandt Corstius – ‘Welkom bij mijn zielige jeugd’
 • 3 december om 19:00 en 21:00, Remco Veldhuis – ‘Lang Verhaal (nog) Kort(er)
 • 7 en 8 december om 20:00, Youp van ’t Hek – Oudejaarsconference Korrel Zout
 • 13 december om 13.30 en 16:00, Mens durf te lezen
 • 15 t/m 18 december om 16:00 en 20:00, Orkater – ‘Alles komt goed’
 • 16 december om 19:00 en 21:00, Dolf Jansen – ‘Oudejaars’
Nederland, Amsterdam.2020 Youp van ’t Hek, Carré, ‘Met de kennis van nu’ Foto: Bob Bronshoff

Bullekerk

 • De hele maand november werken van schilder en tekenaar Jaap Stellaart, ma-vr 10.00-17.00 u, za 14.00-17.00.
 • Lezing over het werk van Jaap Stellaart door Henk Heijnen op dinsdag 24 november om 20.00 uur
 • Vrijdag 20 november 19.30 en 21.30 uur, Niels van der Gulik – Een ode aan Ramses
 • Vrijdag 27 november 19.30 en 21.30 uur, Ruben Hoeke en Marcel de Groot – Like fathers, like sons
 • Zaterdag 28 november 19.30 en 21.30 uur, Marcel Kapteijn & The Raindogs
 • Zondag 29 november 15.30 uur, Boekpresentatie Zaanse Pophistorie – Flux op Locatie

Roots aan de Zaan

Uit hun nieuwsbrief:

“Zondag 20 december zou Flairck komen spelen, maar de sterren stonden fout. Zo’n twee maanden vantevoren moet je toch voorbereidingen gaan treffen en het zit er gewoon niet in. Om dit met 30 bezoekers te doen is ook financieel geen doen. In overleg hebben we dit verzet naar zaterdag 4 september volgend jaar. Tsja, het is allemaal weer wat opgeschud sinds de laatste keer.

De start is 20 februari 2021… een jaar minus negen dagen na het laatste optreden.”

 • 20 februari 2021: Ad van der Veen & Band

Honig Breethuis

 • Museum is in weekend van 21 en 22 november weer open. Nog te zien t/m eind januari 2021 de expositie over behangselschilder Willem Uppink. Deze is uitgebreid met bruiklenen van het Rijksmuseum en het Gelders Archief.

De Fabriek

“We gaan weer open. Aanstaande donderdag. We weiden daar verder niet over uit na alle eerdere berichten, we vieren liever dat we weer onze filmliefde mogen verkondigen 🙂”

 • In deze week in première De Vogelwachter, met Zaanse lieveling Freek de Jonge in zijn eerste filmrol in decennia.
 • Ook in première: The Singing Club, dé feelgood film waar we nu allemaal aan toe zijn, van de regisseur van The Full Monty.
 • En The Assistant, #metoo-film bij uitstek over een assistente in de filmindustrie, een paar dagen geleden nog genomineerd in de categorie beste film bij the Gotham Awards, de aftrap van het prijzenseizoen (dat dit jaar langer dan ooit zal duren, met de Oscars die pas in de lente worden uitgereikt).
 • Ook deze week, de start van IDFA. Door de huidige omstandigheden is ook IDFA door het hele land te zien onder de noemer IDFA Extended, ook in De Fabriek. Zes van de mooiste titels zijn gewoon in de buurt te bekijken, we trappen deze week af met Notturno en Bloody Nose, Empty Bottles.
De Vogelwachter, met Freek de Jonge

Het Weefhuis

“Vooralsnog gaan we ervan uit dat na de twee weken sluiting de musea en galeries weer open kunnen. Echter in deze tijd is alles onder voorbehoud.”

 • De eerste expositie is op 21 en 22 november: Connected IV van Joanne Zegers en Maarten Rots. Deze expositie stond eerder aangekondigd voort 7 en 8 november.
 • 28 en 29 november en 5 en 6 december exposeren zes kunstenaars, te weten, Angèle van den Thillart, Nicole van der Heijden, Laura van Dijk, Marsha Metselaar, Jansje Dane en Alan de Geus onder de titel ‘In Beweging’.

Zaans Groen

Gaat 28 november van start met 2de Kans Kunst:

“pareltjes die te veel zijn en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt voor lieve prijzen aangeboden bij galerie Zaansgroen in Zaandam. Bij de reeds ingebrachte werken zitten weer pareltjes: Wat te denken van een postuum gedrukte ets van Picasso? Prachtige etsen van oa Charles Donker, Zaanse kunst van Willem Jansen, of bekend werk van Corneille of M.C. Escher.”

Openingstijden expositie: zaterdag 28 NOV | zondag 29 NOV | zaterdag 5 DEC | zondag 6 DEC | zaterdag 12 DEC | zondag 13 DEC | van 11.00 tot 17.00 uur

Bij het inbrengen van de kunst wordt het werk op waarde geschat. Bij verkoop van de ingebrachte kunst wordt verkoopcommissie berekend. Kijk voor de voorwaarden op www.zaansgroen.nl

Fotografiespecial: zaterdag 12 en zondag 13 december van 11:00 tot 17:00

“Met onder andere foto’s van Karel Tomeï (gespecialiseerd in luchtfotografie, Han Reeder (ordening, stilering en abstractie en Hans Aarsman (bekend van zijn wekelijkse rubriek, De Aarsman Collectie, in de Volkskrant”.

De Bieb

Marga Rosier van De Bieb:

“Op donderdag 19 november mag iedereen weer komen lenen, studeren en werken in de vestigingen van De Bieb. Daar zijn we heel blij mee. Gelukkig zijn we de afgelopen twee weken niet helemaal dicht geweest. De Bieb op School draaide gewoon door, en dankzij een motie van GroenLinks mochten we ook doorgaan met de trainingen van De BiebAcademy en de spreekuren van het Informatiepunt. Fijn dat de Tweede Kamer zich hard heeft gemaakt voor het maatschappelijk belang van bibliotheken en buurthuizen!”

Zaans Museum

Tussen 19 november en 5 december is het Zaans Museum de chocolade- en speculaasfabriek van de Sint. De bakkers van de chocolade- en speculaasfabriek willen dit jaar Zaanse speculaasjes maken voor de verjaardag van Sinterklaas. Het oude recept is goed verborgen en één belangrijk ingrediënt ontbreekt. Help jij het geheime recept te vinden?
De speurtocht leidt door het hele museum. Raad jij het geheime ingrediënt van de Zaanse speculaas? Dan krijg je als meesterbakker van Sint een goodie-bag voor thuis. Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Online reserveren is verplicht.

Monet aan de Zaan

Vanaf vrijdag weer open…

Stadsboerderij Darwinpark

Vanaf 19 november is ook de Stadsboerderij Darwinpark weer gewoon open voor bezoekers. Wie over het terrein loopt ziet hoe de natuurspeelplaats langzaam vorm krijgt. In de eerste weken van december zullen de eerste speeltoestellen geplaatst worden. De officiële opening van de natuurspeelplaats is mei volgend jaar.

Heemtuin

De heemtuin is niet gesloten geweest. In december verschijnt een jubileumboekje om het 65-jarig bestaan van de tuin te vieren. Verdere festiviteiten vinden dit jaar helaas geen doorgang.

Natuurmuseum

Het Natuurmuseum is vanaf zondag 22 november weer open. De expositie Poepgoed is te bezichtigen. Op zondag 29 november gaan we schatgraven op het pleintje van het museum. Er zijn schatten verborgen in edelsteenmijnen. De edelsteentjes komen uit mijnen uit onder andere India, Madagascar, Brazilië en Mexico. inschrijven (evenementen.znmc.nl) is verplicht.

Molenmuseum

Peter Jan van Steenbergen van De Zaansche Molen:

“Vanaf 19 november is de Wereld van Windmolens geopend voor publiek. Verfmolen De Kat, Houtzaagmolen Het Jonge Schaap en het nieuwe Molenmuseum openen hun deuren weer. In het museum is nog tot en met 30 juni 2021 de expositie “Ridders van de Molen” te zien. Een ode aan het ambacht van molenaar, dat door UNESCO beschermd is. Fotograaf Jeroen Nieuwhuis fotografeerde alle Zaanse molenaars in hun dagelijks werk op een van de industriemolens van De Zaansche Molen. De fotoserie van Jeroen Nieuwhuis heeft bovendien recentelijk een prestigieuze internationale prijs gewonnen: zilver op de Prix de la Photographie Paris. 

Tim Doeves schilt een boomstam op Houtzaagmolen Het Jonge Schaap
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *