Dorcas zwicht voor #ZaTeRa: Zwarte Piet uit etalage

Kringloopwinkel Dorcas heeft alle producten waarop een afbeelding van Zwarte Piet te zien is, uit de etalage en de winkel aan de Westzijde in Zaandam verwijderd.

Ze deden dat nadat de actiegroep Zaankanters Tegen Racisme leuzen voor hun winkel aangebracht hadden met de tekst ‘Zwarte Piet is Racisme’. Op foto’s van producten in de winkel die via sociale media werden gedeeld waren de afbeeldingen van Zwarte Piet van een rood kruis voorzien.

Dorcas biedt online verontschuldigingen aan, “het is niet de intentie om te discrimineren”, de vrijwilligers hebben “de versieringen en andere verwijzingen naar Zwarte Piet direct weggehaald.”

Zaankanters Tegen Racisme begon haar actie met het aanbrengen van leuzen bij de Sint-vieringen in Krommenie, Zaandijk en Zaandam waar onder meer de speeltuinvereniging (organisator), een bakker (langs de route), een autobedrijf (sponsor) en RTV Zaanstreek via een schilderwerkje op de stoep werden bericht van racisme. Eind vorige week was burgemeester Jan Hamming aan de beurt die zich moest ROT schamen volgens #zatera.

Vorig jaar manifesteerde ZaTeRa zich in Krommenie waar ook de stoep voor winkels werd beklad. De (anonieme) groep gaat op onderzoek uit naar winkels en etalages waar Zwarte Piet te zien is. En kennelijk met succes.

Lees ook:

Onder een detail van de stoep voor Dorcas, de afbeeldingen van de ‘aangepaste’ Dorcas-winkels die via Instagram werden gedeeld, de excuses van Dorcas en de leuzen op het Stadhuisplein van vorige week.

Hieronder het Stadhuisplein eind vorige week

Deel dit artikel:

16 reacties

 • Frits de Wit

  Die actiegroep kent de geschiedenis niet. Roeptoetert maar wat.

  • Floris Schenk

   VOLLEDIG mee eens.
   Maar ik ben van ruim voor de oorlog (WW2) toen hadden we nog echt plezier in het Sinterklaasfeest en
   GEEN mens bedacht dat het feest maar iets met racisme te maken had. Het was gewoon een KINDERfeest.
   Nu hebben we hier inmiddels een aantal volwassen nieuwkomers die het kinderfeest claimen en er ter
   eigen glorie een racisme-etiket opplakken.
   Dus over schamen gesproken en met Frits de Wit zou ik ook willen zeggen, ken de geschiedenis.
   Daarom geef de kinderen HUN feestje en geniet samen met hun.
   Zij bedenken geen racisme dat doen alleen “volwassenen”.

 • Frits Nieste

  Hebben die mensen niks beters te doen. Niemand is voor racisme. Zwarte Piet als racistisch te zien is dom. Is geschiedenis, cultuur. Tenminste, dat is mijn mening.

 • Jaap Meeuwsen

  Is de bovenste foto gephotoshopt ?
  De witte letters lijken gedeeltelijk op een zwarte achtergrond te zitten en bovenaan niet.
  Lijkt op twee of drie lagen.
  Oei, zwarte achtergrond, pfff.
  Overigens netjes opgelost door Dorcas hoor maar ja, geen keuze hè, je hebt zomaar een paar straatstenen door de ruiten.
  Het woord zwicht juist gekozen in de kop.

 • Henk Brunt

  Racisme, ik denk dat niemand dat wil. Als jij je racistisch bejegend voelt dit is op democratische wijze op te lossen. Het kan nimmer zo zijn dat een kleine groep de wil oplegt aan een meerderheid (behalve in een dictatuur). Ik vind wel dat Dorcas juist heeft gehandeld hun reclame aan te passen.

  • Frans Kwast

   Hebben die protest mensen niks anders te doen? Dorcas is nota bene een goede doel organisatie. Als een Piet tegenwoordig alle kleuren van de wereld mag hebben mag zwart ook.

 • Herman Rolsma

  Jammer dat het allemaal zo moet tegenwoordig

 • l. Boonstra

  Dat hele ZwartePiet gebeuren heeft niets met een oplossing van discriminatie van doen. Want ze willen niet begrijpen dat het beeld allang niet meer bij hun beperkte geestesvermogens past. Ik zou ze gelijk geven als het de ZwartePiet uit mijn jeugd zou zijn, een boeman en dombo. Maar het zou voor vele gekleurde mensen een zegen zijn als ze ook de carriere van ZwartePiet zouden krijgen. Inderdaad van dombo naar de man zonder wie het feest niet kan doorgaan. Dat daar al heel oude dingen aan vooraf gingen kun je op wat Waddeneilanden en in middenEuropa nog zien. Ja het stamt al uit de tijden dat de Wodan aanbidders nog geen donker velletje hadden gezien

 • Jack van Brederode

  Ik meen dat graffiti verboden is.

 • Peter Haasen, van

  “Een open gesprek binnen onze organisatie over Zwarte Piet” is niet meteen toegeven aan een stelletje roeptoeters die racisme niet kunnen herkennen als ze erover struikelen.

 • Gerard kraaier

  Dit is belachelijk. Laat die actiegroep ophoepelen.

 • Tim de Wit

  Wat een goede actie van Zaankanterstegenracisme. Zwarte piet is niet meer van deze tijd.
  De link met het ons slavernijverleden is onmiskenbaar. Wie dit niet wil zien, moet zich echt eens gaan verdiepen in de hel die is aangericht door onze witte voorvaderen. Mensen word eens wakker en blijf niet in die conservatieve tunnel zitten. Kinderen maakt het echt niks uit wat voor kleur een Piet heeft en daar gaat het toch om? Het is toch een kinderfeest, niet een feestje voor volwassenen die zich vast willen blijven klampen aan hun oh zo geliefde traditie.

 • Gre Luttik

  Ik wil wel eens een cursus geven aan die groep mafkezen met hun ideetjes van racisme. Het verschijnsel Sint en Piet heeft een Germaansscandinavische achtergrond. Destijds was Afrika nog niet eens ontdekt!
  Wat een gehersenspoel. En wij maar knikken en knielen? Sinterklaasvierders worden juist gediscrimineerd!

 • Zwarte Piet is gewoon een kindslaafje, en daar kan toch niets mis mee zijn?

 • Ellen Kuiper

  Mensen, mensen, waar hebben we het toch over?

  Zag vanmiddag de opnames van de demonstratie in Volendam, o.a. ook een kreet: “geen grijze en roze Pieten”.
  Dus weg Sinterklaas en helemaal afschaffen?

  Jammer voor al die gespannen “KINDER” KOPPIE’S. En dat op Sinterklaas avond..

 • Bert Vethaak

  Als ik van Dorcas zou zijn dan had ik aangifte gedaan van smaad! Laat me echt niet uitmaken voor racist door een paar van die zielige anonieme roeptoeters!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *