Vanochtend om 7:00 uur verscheen er plots een groep stratenmakers voor een noodbestrating op de Jan van Goyenkade in Zaandam, dat heeft voorkomen dat bewoners de straat zelf zouden blokkeren.

De bewoners zijn zeer ontevreden over de manier waarop het wegdek voor hun huizen is achtergelaten na de vernieuwing van de kademuur. 

Jan Schoen schreef er gisteren een stuk over dat -gelukkig- door de komst van de stratenmakers deels door de actualiteit is ingehaald. Wij blijven de straat volgen. 

Bewoners Van Goyenkade wilden straat afsluiten

Op vrijdag 11 juni heeft een afvaardiging van bewoners van de Jan van Goyenkade gesproken met ambtenaren van gemeente ZNSTD en een ingehuurde uitvoerder over de deplorabele toestand van het wegdek van hun straat. Dat slechte wegdek is ontstaan door de werkzaamheden aan de vernieuwing van de kademuur. De abominabele toestand van de straat zorgt ervoor dat elke vrachtwagen die passeert, en dat zijn er nogal wat, de huizen doet schudden. Boeken vallen uit de kast, vloeren kraken en lampen bungelen aan de plafonds. Die voortdurende aanslagen kunnen voor huizen met kwetsbare funderingen funest zijn. Omdat er in de Schildersbuurt veel werkzaamheden uitgevoerd worden, rijdt het vrachtverkeer af en aan en zijn de aardbevingen die dat veroorzaakt navrant.

De ambtenaren onderkenden de problemen en beloofden het wegdek snel te egaliseren. Die belofte is nu ruim een maand geleden gedaan en sindsdien is er nog geen straatsteen recht gelegd. Sterker, de toestand van het wegdek is nog deplorabeler geworden dan het al was. Behoudens het contact over de vernieuwing van de kademuur zijn de ervaringen van de bewoners met de gemeente bij de rest van de werkzaamheden uitermate beroerd. Er wordt niet gecommuniceerd, niet door de gemeente en niet door bedrijven die de werkzaamheden uitvoeren. Het kan gebeuren dat er aangebeld wordt door iemand van Liander, die zegt dat de stroom er een uur vanaf gaat, zonder dat daar van tevoren iets over gezegd is. Thuiswerkers die een zoom-meeting hebben moeten hun vergadering dan verlaten. 

De indruk bestaat dat verschillende afdelingen van de gemeente die bij de werkzaamheden zijn betrokken, op geen enkele manier samenwerken. Het lijkt erop dat de een afdeling niet weet dat er een andere afdeling bestaat die ook met van alles bezig is en omgekeerd. Van enige logica is niets te merken. Als het trottoir vandaag betegeld wordt, gaat het de andere dag weer open en zo gaat dit al maanden. 

Het werk zou tot eind mei dit jaar duren. Het is nu anderhalve maand later en er is geen zicht op wanneer het werk gereed is. ‘De verwachting is dat de Jan van Goyenkade voor de bouwvakvakantie volgend jaar gereed is,’ verklaarde een woordvoerder van de gemeente, zonder blikken of blozen. Dat is ruim een jaar later dan gepland.

Omdat de gemeente niets deed om het wegdek te verbeteren, overwogen de bewoners de straat af te sluiten. Maar vandaag is de straat afgesloten door stratenmakers en is men begonnen met een noodbestrating.